Preasfințitul Părinte Varlaam a sfinţit biserica Parohiei Măgureni II

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat duminică slujba de târnosire a lăcaşului de cult al Parohiei Măgureni II din judeţul Prahova.

După slujbă, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, unde au fost prezente autoritățile locale, dar și credincioși din comunitate şi împrejurimi, informează Trinitas TV.

În omilia Sa, Preasfinţitul Părinte Varlaam a vorbit despre cuvintele care au determinat-o pe Sfânta Cuvioasă Parascheva să îl urmeze pe Hristos.

„Biserica serbează astăzi o tânără sfântă, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, care a ascultat cuvântul lui Dumnezeu încă din pruncie și având sufletul curat ca o țarină roditoare a rodit însutit sfințenia și darurile Duhului Sfânt care s-a sălășluit în inima ei curată și fără prihană”.

Ierarhul a istorisit cum tânăra, „la vârsta de 10 ani, pentru că mergea în fiecare duminică cu părinții ei la biserică, auzit aceste cuvinte: cine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-mi urmeze Mie, care se continuă în Sfânta Scriptură cu cine va voi să-și scape viața o va pierde, iar cine o va pierde pentru Mine și pentru Evanghelie, acela o va câștig”.

Explicația Preasfinției Sale subliniază că persoana care „va voi să-și salveze viața pământească, făcând adeseori compromisuri pentru asta, îngrijindu-se exclusiv de viața pământească și neglijând viața sufletului, va pierde viața pământească pentru că ea se sfârșește repede”.

„Dar cine va pierde viața acesta trupească pentru Hristos, acela o va câștiga”, a precizat Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul.

Ce înseamnă a-ți pierde viața pentru Hristos? Înseamnă să te mulțumești cu ce este necesar pentru o viață decentă și să te îngrijești de sufletul tău, a subliniat ierarhul la sfârșitul predicii sale.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Florin Alecse și părintele pensionar Silviu Mihai Niculescu au fost hirotesiți iconomi stavrofori, iar părintele Cosmin Dinu de la Parohia Breaza de jos a primit rangul de iconom.

La final Preasfințitul Părinte Varlaam a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult.

Construcţia lăcaşului de cult a început în anul 1948 şi a fost finalizată în 1950.

Biserica a fost sfințită în ziua de 27 august 1950 cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul de Preasfinţitul Teoctist Botoşăneanul, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Refacerea picturii bisericii a durat 17 ani.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…