Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica Buna Vestire din Oteșani

În Duminica I din Postul Mare, „a Ortodoxiei”, astăzi, 24 martie 2013, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Buna Vestire”, din localitatea Oteșani, județul Vâlcea, informează arhiram.ro

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele protopop Mihai Cârțan a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adresată clerului și credincioșilor ortodocși români de pretutindeni cu ocazia sărbătorii Ortodoxiei.

După Sfânta Liturhie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat înțelesul duhovnicesc desprins din pericopa evanghelică a Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan: „Suntem ortodocși dreptmăritori în Biserica lui Hristos și primim harul Sfintei Treimi prin Sfintele Taine dincolo de cele văzute. Vedem această catapeteasmă ce reprezintă Împărăția lui Dumnezeu alcătuită din: Sfânta Treime, Fecioara Maria, Sfântul Ioan Botezătorul, Sfinții Apostoli, Sfinții Îngeri, Proorocii și Drepții Vechiului Testament și toți sfinții zugrăviți în sfânta biserică. Aceasta este mărturisirea noastră și de aceea trebuie să mărturisim Ortodoxia noastră în fața lumii întregi, pentru că ea este Har, este sfințire din sfințenia lui Dumnezeu și este vedere a Împărăției lui Dumnezeu, pentru că Biserica pământească în care ne aflăm ne pregătește pentru viața veșnicㆦ”, a subliniat Preasfinția Sa.

Pentru că suntem după prima săptămână a Postului Mare și la slujbă au fost prezenți numeroși credincioși, Preasfințitul Părinte Emilian a citit rugăciunea de dezlegare de păcate pentru toți cei prezenți.

La final, Preasfinția Sa a apreciat slujirea bisericească a preoților Bogdan Stan și Gheorghe Bădoi, felicitându-i pentru frumoasa activitate pastorală și misionară desfășurată în cadrul parohiei. Părintele Gheorghe Bădoi a mulțumit la rândul său, Părintelui Ierarh, pentru vizita și binecuvântarea arhierească primită de credincioșii parohiei Oteșani.

A urmat un program de poezii și cântări religioase oferite de două grupe de elevi de la Școlile cu clasele I-VIII din Oteșani și Cârstănești, angrenați în proiectele „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala!” sub îndrumarea profesorilor de religie Răducu Constantin Ene și Florina Sica Șerban.

Ca recompensă pentru prezența la Sfânta Liturghie, dar și pentru participarea la Proiectele catehetice, Preasfințitul Episcop Emilian le-a dăruit copiilor diplome, cărți de rugăciuni și albume cu mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului. De asemenea preoții parohiei Oteșani și profesorii îndrumători mai sus amintiți au primit în dar de la Preasfințitul Emilian câte o icoană.

La sărbătoare au mai luat parte Părintele Mihai Cîrțan, Protopop de Horezu, oficialități de stat locale și centrale, preoți și numeroși credincioși din comună, dar și din parohiile învecinate.

Biserica cu hramul „Buna Vestire” se află în centrul satului Oteșani, pe malul stâng al râului Luncavăț. Datorită stilului său arhitectonic specific, a calității picturilor și a vechimii sale, biserica a fost declarată monument istoric. Așa cum reiese din pisania săpată în piatră deasupra intrării în pronaos, biserica a fost construită din zid, în formă de navă, în anul 1773, de către jupân Ioan, vătaful Talin, jupân Nanu Grecu, Constantin Drăghici și fratele lui, polcovnicu Cincă. Ctitorii sunt: preotul Pre¬da din neamul lui Stan Armașu, preotul Cârstea, Ioan, Matei, Tudor și Gheorghe. Clopotnița acestei biserici a fost reînnoită în anul 1837 de Matei Grecu și Stan Prodescu. În iulie 1850, a fost restaurată zugrăveala interioară și exterioară de boierul Niță Prodescu cu soția sa, coconul Nicolae Oteșanu și Maria, soția lui Radu Grecu Craioveanu. Biserica a mai fost reparată în anii 1927, 1973. Între anii 1995 și 1997, la inițiativa preotului Gheorghe Bădoi și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului, biserica a fost consolidată și acoperită cu șiță, iar pictura a fost restaurată integral.

Comentarii Facebook


Știri recente