Preasfinţitul Macarie a sfinţit un monument dedicat eroilor neamului pe locul jertfei a 14.000 de soldaţi

Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a sfinţit vineri un monument dedicat eroilor neamului construit în incinta aşezământului monahal „Înălţarea Sfintei Cruci” din comuna Brusturi.

Pe locul unde este construită mănăstirea, în Al Doilea Război Mondial a avut loc o  ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte.

Slujba de sfinţire a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al mănăstirii.

Europa s-a născut la umbra Crucii

În omilia sa, ierarhul a evidenţiat faptul că, din păcate, „popoarele Europei, într-un ritm din ce în ce mai accelerat, se leapădă de cruce, atât spiritual cât și la modul concret”.

„Mulți din Europa, din nefericire, se rușinează de semnul crucii, pe care îl scot din locurile publice, din școli, până și din biserici, sub pretextul de a nu jigni sau a ofensa membrii altor culturi și religii”, a spus Preasfinţia Sa.

Ierarhul a subliniat faptul că „Europa stă sau cade în măsura în care atârnă de crucea lui Hristos”.

„Europa, să nu uităm, s-a născut la umbra crucii lui Iisus și când se va lepăda de Hristos și de cruce, categoric își va afla sfârșitul. Europa devine altă lume decât cea de acum câteva decenii: căsătorii între persoane de același sex, ștergerea diferenței dintre bărbat și femeie, confuzie, haos, conflict etc”, a spus Preasfinţia Sa.

Mănăstirea Sfânta Cruce

Mănăstirea „Sfânta Cruce” din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, mai este denumită şi „Mănăstirea Eroilor”, deoarece este ridicată în memoria miilor de ostaşi căzuţi în pădurile din apropiere.

Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost sfinţită în anul 1992 la iniţiativa părintelui Ilarion Argatu şi a fiului său, preotul Alexandru.

Aşezământul monahal din pădurea Brusturi a fost iniţial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistriţa.

Până la ridicarea bisericii şi a primului corp de chilii, în acest loc a existat doar un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaş necunoscut, iar mai apoi s-a construit o troiţă de lemn închinată memoriei eroilor care s-au jertfit la Brusturi.

În anul 2007 schitul, care avea pe atunci 12 vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire.

În ultimii ani, stareț al așezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetățuia, iar din 26 decembrie 2015 stareț al mănăstirii este părintele ieromonah Siluan Antoci.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente