Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Caraiman

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi, 20 iulie 2014, în Duminica a VI-a după Rusalii, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În această zi, Paraclisul mănăstirii prahovene „Sf. Cruce” – Caraiman și-a cinstit cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Proroc Ilie. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în altarul de vară al așezământului monahal Alături de Preafericirea Sa s-au aflat și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte și arhim. David Petrovici, starețul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci”-Caraiman din Bușteni, și pr. protopop Ștefan Mușat, al Protoieriei Ploiești.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a arătat semnificațiile duhovnicești ale celor două Evanghelii, rânduite a se citi la Duminica a VI-a după Rusalii și la sărbătoarea Sfântului Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul.

Patriarhul României a subliniat, în cuvântul de învățătură, că Evanghelia, în care se amintește vindecarea slăbănogului din Capernaum, ne arată puterea vindecătoare dumnezeiască a Mântuitorului Hristos, Duhovnicul sufletelor și Doctorul trupurilor.

„În prima Evanghelie vedem trei adevăruri mari, și anume puterea vindecătoare, dumnezeiască a lui Iisus Hristos; vedem de asemenea, puterea Lui de a ierta păcatele pentru că a zis: Fiule, iertate îți sunt păcatele tale și după aceea a zis slăbănogului Ridică-te ia-ți patul tău și mergi la casa ta. În al treilea rând vedem că Mântuitorul Iisus Hristos vindecă pe acest bolnav nu doar pentru credința lui, ci și pentru credința celor care l-au adus pe el la Iisus. Evanghelia precizează că văzând credința lor i-a zis lui, nu văzând credința lui i-a spus: Fiule, iertate îți sunt păcatele tale”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Ilie este apărător al dreptei credințe în timp de rătăcire

În a doua parte a cuvântului, Patriarhul României Patriarhul României a vorbit despre viața și minunile marelui proroc pe care Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi, arătând că este vindecător de boli și un om al dreptății.

„Sfântul Proroc Ilie este mare prin credința lui, prin faptele lui minunate. El avea atât de mare credință încât s-a rugat să fie cerul închis trei ani și șase luni arătând că Dumnezeu pedepsește pe oameni când se îndepărtează de la dreapta credință; foarte adesea folosește foametea, seceta ca să îi trezească pe oameni din nepăsare spirituală, sau din rătăcire. Sfântul Ilie este apărător al dreptei credințe în timp de rătăcire și ne îndeamnă astăzi să păstrăm dreapta credință, să ajutăm pe cei săraci cum a ajutat el pe văduva din Sarepta Sidonului și să avem totdeauna nădejdea în puterea lui Dumnezeu mai mult decât în puterea oamenilor. Sfântul Proroc Ilie este singurul proroc din Vechiul Testament care se bucură de o zi înscrisă cu roșu în calendarul nostru. Este vindecător de boli dar și un om al dreptății”, a spus Patriarhul României.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a urat tuturor celor care poartă numele Sfântului Ilie ani mulți cu sănătate și i-a îndemnat să cultive credința ortodoxă.

„Tuturor celor care poartă numele de Ilie și derivate le dorim ani mulți cu sănătate, cu bucurie și să cultive credința Sfântului Ilie, simțul dreptății și al milostivirii față de cei săraci spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a spus Preafericirea Sa.

Felicitări au fost adresate și obștii mănăstirii pentru activitatea și buna rânduială. În semn de prețuire, Preafericirea Sa a dăruit Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci”- Caraiman o Biblie în format nou și alte cărți liturgice.

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a îndemnat la rugăciune pentru victimele tragediei din Ucraina.

Moment festiv

La finalul Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Caraiman a avut loc un moment festiv dedicat sărbătoririi Sfântului Ilie, numele de botez al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, i-a transmis Preafericirii Sale urările de felicitare ale credincioșilor și clericilor. În numele colaboratorilor Preafericirii Sale, din cadrul Permanenței Consiliului Național Bisericesc, Preasfinția Sa a dăruit Patriarhului României un engolpion cu chipul Maicii Domnului, realizat în Atelierele Patriarhiei Române. De asemenea, din partea obștii monahale, părintele stareț David Petrovici a dăruit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române o icoană cu chipul Maicii Domnului și un buchet de flori.

***

Important prooroc din Vechiul Testament, Sfântul Ilie este mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. A trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele iudeilor (c. 874-853 î.Hr.) Prin vrerea lui Dumnezeu, Prorocul Ilie a fost ridicat la ceruri într-un car de foc, netrecând prin moarte. El s-a arătat, împreună cu Prorocul Moise, la Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, pe muntele Tabor. Sfânta Scriptură și Tradiția Bisericii ne spun că Sfântul Ilie va reveni pe pământ, la sfârșitul veacurilor, ca Înaintemergător al celei de-a doua veniri a lui Hristos. În țara noastră, Sfântul Ilie este și ocrotitorul aviației și al forțelor aeriene.

Comentarii Facebook


Știri recente