Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Calendarul Bisericii Ortodoxe pomenește, pe 23 aprilie, un sfânt mărturisitor, apărător al dreptei credinței, cinstit în toată lumea creștină: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În țara noastră, Sfântul Gheorghe se bucură de o mare evlavie, dovadă fiind numărul mare de locașuri sfinte care îl au ca ocrotitor, dar și cei aproape 1 milion de români care își serbează onomastica de acest praznic.

În București, chiar în centrul Capitalei, sunt două locașuri de cult importante care își vor sărbători, joia aceasta, hramul: Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou și Biserica „Sfântul Gheorghe” – Vech, informează TRINITAS TV.

Prima dintre ele se află la Km 0 al României și este o adevărată bijuterie arhitecturală. Ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou este construită în stilul brâncovenesc: pridvor deschis, arcade sculptate și o catapeteasmă recent restaurată care se păstrează chiar din acele vremuri. Locașul de cult, dincolo de frumusețea și istoria lungă și impresionantă, este căutat de către credincioşi și pentru sfintele odoare pe care le păstrează: mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae și moaștele ctitorului, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. În ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată, aici, de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Celălalt locaș de cult aflat în sărbătoare, Biserica „Sfântul Gheorghe” – Vechi se află doar la câteva străzi depărtare de primul. Și acest locaș are o istorie îndelungată și importantă. Fostă mănăstire, conform tradiției, locașul ar fi fost, vreme de 30 de ani, scaunul Mitropoliei Ungro-Vlahiei. A avut un rol cultural şi administrativ deosebit în viaţa Cetăţii lui Bucur. Și aici sunt așteptați ca numeroși credincioși să participe, în ziua hramului, la slujbă.

Comentarii Facebook


Știri recente