Prăznuirea Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

În fiecare an, la 5 mai, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, mijlocitorul celor deznădăjduiţi şi vindecătorul celor grav bolnavi.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, marţea acesta, credincioşii bucureşteni au avut posibilitatea să se închine la moaştele cuviosului mucenic, în trei lăcaşuri de cult. Unul dintre acestea a fost Biserica Tuturor Sfinţilor Români din Cartierul Titan, unde a fost adus un fragment din Moaştele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, de la Reşedinţa Patriarhală. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Preasfinţia Sa a ţinut credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură.

La mormântul său descoperit în anul 1950 s-au făcut nenumărate minuni

“Şirului de mărturisitori, de martiri, de mucenici de demult s-a adăugat în veacul al XV-lea, în primul pătrar al veacului al XV-lea Sfântul Cuvios Efrem cel Nou. Este cinstit în Biserica Greciei în ultimii 50 de ani, deoarece la mormântul său descoperit în anul 1950 s-au făcut nenumărate minuni. Aflându-mă pentru o perioadă de timp la Atena în urmă cu 20 de ani îmi amintesc de evlavia deosebită a atenienilor şi a străinilor deopotrivă care poposeau adesea la Mănăstirea Nea Makri din apropierea Atenei acolo unde s-a descoperit în chip minunat mormântul său”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Oamenii să fie dreptmărturisitori şi să urmeze calea sfinţilor

Preasfinţia Sa a explicat credincioşilor unde se mai găsesc, în Capitală, moaştele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem.

„La Patriarhia Română, la Reşedinţa Patriarhală şi la Mănăstirea Radu Vodă se află părticele din moaştele Sfântului Cuvios Mărturisitor Efrem cel Nou. De aceea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dat binecuvântare ca în această zi a pomenirii lui o raclă care păstrează un fragment din moaştele Sfântului Efrem să poposească în această biserică arătând că cinstirea Sfinţilor se face în biserică şi nu în alte locuri. Sfinţii se cinstesc în biserică şi nu în garaje, iar credincioşii când doresc tămăduirea neputinţele lor, când doresc să se spovedească şi să fie împărtăşiţi, să ceară sfaturi pentru mântuirea şi schimbarea vieţii lor o fac în biserică şi nu în alte locuri pe care unii oameni, fără să aibă ascultare faţă de Biserică, le sugerează. De aceea, în lumina vieţii şi a învăţăturii Sfântului Efrem cel Nou, îndemnăm pe oameni să fie dreptmărturisitori şi să urmeze calea sfinţilor, pe care Dumnezeu a arătat-o celor aleşi ai Lui. Altă cale în afară de Biserică nu există. De aceea, vă aduc aminte că Părinţii Bisericii au spus că «în afara Bisericii nu există mântuire!». Cei care nu ascultă de Biserică şi nu o iubesc pe ea nu se vor bucura în veşnicie”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţa din 22 mai 2014, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a hotărât înscrierea în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, canonizat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol. A doua zi de prăznuire a Sfântului Cuvios Efrem cel Nou, este pe 3 ianuarie, ziua aflării cinstitelor sale moaşte, în anul 1950.

Comentarii Facebook


Știri recente