Praznicul Rusaliilor la Caransebeș

În ziua sărbătorii „Pogorârii Sfântului Duh” (duminică, 19 iunie 2016) Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat Sfânta Liturghie urmată de slujba Vecerniei plecării genunchilor, în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit preot pe seama Catedralei episcopale din Caransebeş pe diaconul Petru Paica, informează Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului.

Și în cetatea Caransebeșului, la catedrala noastră episcopală, clerul și poporul au prăznuit Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile, Cincizecimea. Foarte mulți credincioși au venit la catedrala noastră din Caransebeș, au participat la Sfânta Liturghie și îndată după Sfânta Liturghie, la vecernia praznicului sau vecernia plecării genunchilor pentru că, așa cum se cunoaște, în cadrul vecerniei praznicului Rusaliilor, se citesc cele 8 rugăciuni de plecare a genunchilor. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem să ne închinăm și la acest praznic al Pogorârii Sfântului Duh și Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să Îl trimită pe Preasfântul Său Duh în fiecare duminică și sărbătoare, la fiecare Sfântă Taină pe care o săvârșim, dar să avem părtășia Sfântului Duh la fiecare rugăciune pe care o înălțăm pentru că atunci când ne rugăm, când ne deschidem sufletul la rugăciune, Sfântul Duh se pogoară peste noi și se așează în sufletele și inimile noastre. Așadar, Îl rugăm pe Mântuitorul la acest praznic și la toate rugăciunile și slujbele pe care le oficiem să trimită pe Preasfântul Său Duh și Duhul Sfânt să ne schimbe și pe noi, să ne înalțe, să ne lumineze, să ne îndumnezeiască, pentru că tindem cu toții să ajungem oameni îndumnezeiți, oameni înduhovniciți. Fără o conlucrare cu Duhul cel Preasfânt, nu putem ajunge la măsura bărbatului desăvârșit, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.

La Sfânta Liturghie au participat, ca în fiecare an, un număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile la liturgice au fost date de corul mixt al catedralei episcopale, condus de pr. prof. Gheorghe Tistu. La finalul slujbei, Chiriarhul a sfinţit, potrivit tradiţiei bisericii noastre, spicele de grâu care au fost împărţite, alături de anaforă şi iconiţe cu Praznicul Rusaliilor, credincioşilor.

 

Comentarii Facebook


Știri recente