Praznicul Naşterii Domnului la Caransebeş

La Praznicul Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş. În cadrul Sfintei Liturghii părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial, a dat citire Pastoralei Preasfinţitului Lucian, intitulată „Jertfă şi martiriu la Naşterea Domnului”.

„Pastorala citită astăzi se referă la jertfa şi martiriul celor care au participat la Naşterea Mântuitorului. Aşadar, prin sufletul Maicii Domnului, de la începutul activităţii sale în planul de mântuire a lui Dumnezeu, a trecut sabia durerii. Maica Domnului a suferit pentru că nimeni nu a primit-o în casă, în cetatea Betleemului, iar casele de oaspeţi erau ocupate, oamenii având alte priorităţi. Maica Domnului la puţin timp după naşterea lui Iisus a fost nevoită să plece în Egipt pentru că Irod poruncise să-i ucidă pe toţi pruncii din Betleem şi din Iudeea, de doi ani şi mai în jos, ca să-L piardă şi pe Hristos. Dar Dumnezeu Tatăl L-a ocrotit pe Fiul Său şi Maica Domnului împreună cu logodnicul său Iosif au plecat în Egipt”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian în cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor.

La Sfânta Liturghie au participat autorităţi centrale şi judeţene precum şi un număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş.

Catedrala episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi în anul centenarului instalării episcopului Miron Cristea în scaunul vlădicesc de la Caransebeş (1910 – 2010).

În a doua zi de Crăciun, la Soborul Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian a fost prezent în mijlocul credincioşilor de la Catedrala istorică din Caransebeş, participând la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea, Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente