Praznicul Întâmpinării Domnului la Paraclisul schitului Sf. Ioan Botezătorul – Florica din orașul Ștefănești

În ziua praznicului Întâmpinării Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul schitului Sf. Ioan Botezătorul – Florica din orașul Ștefănești, după cum ne-a mărturisit Pr. Necula Petre.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind că în fiecare zi de sărbătoare credincioșii care participă la Sfânta Liturghie sunt întâmpinați permanent de Mântuitorul Iisus Hristos.

Florica este denumirea istorică reală a localității și amintește tuturor de prima fiică a lui Ion C. Brătianu, răpusa de difterie, la nici doi ani de zile, în anul 1865. Fetița a fost înhumată în deal, pe locul unde este astăzi o cruce comemorativă, spartă și rezemată de unul din copaci. Astăzi, osemintele ei se păstrează într-o nișă laterală din spațiul principal al criptei Brătienilor, lângă sarcofagele tatălui ei, Ion Brătianu (1821-1891) și acela al fratelui ei, Ionel Brătianu (1864-1927).

Pe coasta acestui deal din piemontul Cândeștilor, clădirea bisericii-capelă a fost ridicată în perioada cuprinsă între anii 1905 și 1912. Arhitectul principal al lucrării a fost Petre Antonescu (1873-1965), cel care a pus în operă stilul arhitectural neoromânesc și care poate fi numit și arhitectul familiei Brătianu. Biserica a fost sfințită în ziua de joi, 19 mai a anului 1921 de către Î.P.S.S. mitropolitul Primat Miron Cristea (1868-1939).

În anul 2008, Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a înființat din mila Domnului schitul de maici care poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul.

Comentarii Facebook


Știri recente