Praznicul Bunei Vestiri sărbătorit la Tulcea

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu preoții de la Biserica Buna Vestire – paraclis episcopal din Tulcea, au vizitat, marți 24 martie 2016, azilul de bătrâni „Sfântul Nectarie” unde a săvârșit o slujbă de binecuvântare, împărțind tuturor asistaților de aici pachete sociale, a precizat Părintele Felix Neculai.

La ora 17:30 în aceeași zi, Preasfinția Sa împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi a întâmpinat la Centrul Eparhial raclele cu sfintele moaște ale Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Kamasie și Filip aduse de la Mănăstirea Cocoș de către o delegație condusă de către Părintel Stareț Visarion Scutaru. Acestea au rămas spre închinare la Biserica Buna Vestire până după oficierea slujbei din data 25 martie.

Înainte de începerea vecerniei arhiereşti, raclele au fost purtată în procesiune de la Centrul Eparhial la Biserica Buna Vestire, de un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfinţitul Părinte Visarion, după care a urmat slujba Vecerniei cu Litia și cuvântul de învățătură al Preasfinției sale.

În ziua sărbătorii Praznicului Bunei Vestiri, 25 martie 2016, Preasfințitul Părinte Visarion a oficiat, începând cu ora 9:30, Sfânta Liturghie la Paraclisul episcopal Buna Vestire, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cărora li s-au alăturat numeroși ieromonahi, preoți și diaconi din eparhie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către corul ,,Carpe in Deum” al Seminarului Teologic ,,Sfântul Ioan Casian” din Tulcea.

La hramul paraclisului episcopal au luat parte numeroși creștini, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi membrii ai comunităţii elene din Tulcea care astăzi serbează ziua naţională a Greciei. Pe tot parcursul oficierii Sfintei Liturghii, raclele cu sfintele moaşte au fost depuse la intrarea în biserică spre închinare credincioşilor.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată şi o slujbă de pomenire pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii bisericii, greci şi români, adormiţi în Domnul de-a lungul vremii.

În cadrul slujbei s-au înălţat rugăciuni speciale pentru pacea a toată lumea, pentru cei răniţi şi morţi care cad victime datorită urii şi a violenţei dintre oameni.

La finalul slujbei, toţi credincioşii participanţi la slujbă au primit din partea parohiei pachete alimentare.

Pe lângă semnificaţia liturgică generală a sărbătorii, Buna Vestire are pentru Tulcea şi o conotaţie aparte, deoarece anul acesta se împlinesc 8 ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Visarion ca Episcop al Tulcii.

În Episcopia Tulcii singurele locaşuri de cult care au ca hram Praznicul Bunei Vestiri sunt: Biserica Buna Vestire – paraclis episcopal şi Schitul Buna Vestire din Delta Dunării.

Comentarii Facebook


Știri recente