Praznicul Întâmpinării Domnului în Mănăstirea românească din Ikast, Danemarca

În perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2016, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a efectuat o vizită pastorală în Danemarca. În zilele de 30 și 31 ianuarie, ierarhul s-a aflat în mijlocul românilor din Copenhaga, iar luni, 01 februarie și marți, 02 februarie, de praznicul Întâmpinării Domnului, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie și cele șapte Laude în paraclisul Mănăstirii Ortodoxe Române „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț” din orașul danez Ikast. La aceste slujiri euharistice, ierarhul a fost înconjurat de către preoții și credincioșii români din Peninsula Iutlanda, după cum informează site-ul www.episcopiascandinavia.se.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a arătat că momentul central al sărbătorii Întâmpinării Domnului este întâlnirea Vechiului Testament cu Noul Testament prin Cel ce a dat Legea lui Moise pe Sinai, veşnicul Cuvânt întrupat, Care S-a supus Legii şi S-a adus la templu. Dreptul Simeon a devenit superior lui Moise, „văzătorul de Dumnezeu” pe Muntele Sinai, deoarece L-a primit pe braţele sale pe Însuşi Dumnezeu, devenind atât „văzător de Dumnezeu”, cât şi „primitor de Dumnezeu”. El este proroc, deoarece a prorocit Lumina, Crucea şi Învierea, dar este şi apostol, fiindcă L-a vestit neamurilor pe Hristos, Lumina lumii şi Mântuirea cea veşnică, şi drepţilor Vechiului Testament care se aflau întemniţaţi în întunericul iadului. Ierarhul a mai precizat că Sfinţii Părinţi ne învaţă că, înainte de pogorârea lui Hristos la iad, cei care aşteptau izbăvirea au primit bucuria Întrupării prin mai mulţi vestitori: prin pruncii martirizaţi de Irod la Naşterea lui Hristos, prin dreptul Simeon şi apoi prin Prorocul Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul lui Hristos.

Preasfinţia Sa a arătat că Sfântul Atanasie cel Mare ne împărtăşeşte câtă bucurie au avut cei înlănţuiţi în cele mai de jos ale pământului, când au aflat de la dreptul Simeon de Întruparea Mântuitorului Hristos: „Dreptul Simeon s-a arătat cu veselie lui Adam, care trăia cu mâhnire în iad şi a vestit bucuria Evei, care se afla în chinuri, zicând: «Vine mântuirea; Vine Izbăvitorul; Vine iertarea; Vine Slobozitorul; Nu mai plânge fire omenească! Vine ajutorul nostru; Vine şi nu întârzie!»”.

La finalul sfintei slujbe, Preasfinţitul Macarie a felicitat pe cei care poartă numele dreptului Simeon şi prorociţei Ana, Primitorii de Dumnezeu.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

500 ani de la sfinţirea Catedralei din Argeş | ‘Ctitoria Sfântului Neagoe Basarab exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc’ – Patriarhul Daniel

Sfântul Neagoe Basarab a fost un bun român și un creștin ortodox cu deschidere universală. Astfel, această ctitorie a sfântului domnitor exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc, a evidențiat Părintele Patriarh Daniel în predica…