Pr. Gheorghe Holbea: „Prigoana comunistă a trezit o conștiință apostolică în Biserica Ortodoxă”

Părintele Gheorghe Holbea a vorbit marți în cadrul unei conferințe la Bacău despre perioada prigoanei comuniste și a evidențiat că aceasta „a trezit o conștiință apostolică în Biserica Ortodoxă”.

Conferențiarul a caracterizat această atitudine mărturisitoare drept „o descoperire a apostolatului dincolo de ceea ce se numește activitate misionară”.

El a remarcat jertfa mărturisitorilor Ortodoxiei din închisorile comuniste și a evidențiat că o „bună parte dintre cei mai de seamă reprezentanți ai culturii și spiritualității românești au fost aruncați în temnițe în perioada stalinistă”.

„Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, au reprezentat un subiect al conferinței părintelui Holbea despre care a spus că reprezintă „ethosul după care s-au ghidat familiile de domnitori români”.

Părintele Holbea a afirmat că de-a lungul secolelor „aproape fiecare mare domnitor a fost secondat de o mare personalitate duhovnicească: Mircea cel Bătrân de Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul Neagoe de Sfântul Nifon, Sfântul Ștefan cel Mare de Sfântul Daniil Sihastrul etc”.

Părintele a adus apoi în discuție „ruptura realizată de o educație prea secularizată și starea tânărului român” din vremea lui Mihai Eminescu și Mircea Vulcănescu prin citate din operele acestora.

Conferența cu tema „Legea la români, credință creștină și unitate de neam și biserică” a avut loc în data de 12 iunie, la sediul Protopopiatului Bacău, informează site-ul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente