Pr. Atanasie Prodromitul: Icoana Prodromiţa aduce an de an mai mulţi pelerini români în Muntele Athos

Stareţul schitului românesc Prodromu din Muntele Athos a declarat miercuri pentru Radio Trinitas că sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa „este, mai ales, un praznic al călugărilor români din Sfântul Munte, dar în ultimul timp vin din ce în ce mai mulţi pelerini din România să se închine Maicii Domnului cu evlavie”.

Cuvintele au fost rostite cu prilejul sărbătorii  icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, 25 iulie (după calendarul iulian neîndreptat), ocrotitoarea schitului românesc Prodromu.

Icoana din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu din Sfântul Munte este „nefăcută de mână omenească”. Aceasta a fost pictată în mod minunat la Iași, în anul 1863, și dusă la Muntele Athos, devenind ocrotitoare a schitului.

Icona Prodromiţa –  o mare bucurie pentru pelerini

De asemenea, părintele Atanasie a declarat că această sărbătoare reprezintă an de an o „mare bucurie, nu numai pentru noi, fraţi şi monahi din schit, dar şi pentru cei din ţară, pelerini şi vizitatori care se închină cu toată evlavia la această icoană făcătoare de minuni care ne ocroteşte pe toţi şi care ne oferă mari bucurii şi binecuvântări”.

Liturghia a fost prezidată de stareţul Mănăstirii Marea Lavră, părintele Prodromu Lavriotul. Patriarhia Română a fost reprezentată de arhimandritul Ciprian Gradinaru de la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Cu ocazia acestei vizite, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Arhim. Ciprian Grădinaru a oferit Schitului Prodormu mai multe daruri: 25 veșminte liturgice, 50 metri material textil pentru confecționare de reverende și 300 metri material pentru lenjerii de pat.

Hramul Paraclisului CMN

De asemenea, icoana Maicii Domnului Prodromiţa este unul dintre hramurile Paraclisului Catedralei Naţionale. O reproducere fidelă, în mărime naturală, a acestei icoane se află în lăcaşul de cult de pe Dealul Arsenalului. Aceasta a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, iar ferecătura a fost realizată în Grecia.

Anul acesta, starețul Schitului Prodromu, dar și cel al Marii Lavre au participat pentru prima dată la hramu Paraclisul CMN, în data de 12 iulie 2018.

Părintele Prodromos de la Marea Lavră şi părintele Atanasie de la Schitul Prodromu au slujit atunci împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente