Poziția Facultății de Teologie Pastorală și Socială din Tesalonic privind Sfântul și Marele Sinod

În cadrul ședinței sale de miercuri, 18 mai 2016, Facultatea de Teologie Pastorală și Socială din cadrul Universității Aristotel din Tesalonic a salutat decizia Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale privind convocarea Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, de sărbătoarea Rusaliilor (18-26 iunie 2016), la Academia Ortodoxă din Creta, în localitatea Kolymbari – Chania, dorind desfășurarea cu succes a lucrărilor sale.

Reimplementarea instituției sinodale la nivel panortodox după secole, cu responsabilitatea benefică a Patriarhiei Ecumenice ca întâistătătoare a Bisericii și conlucrarea tuturor celorlalte Patriarhii și Biserici Autocefale, mai ales a Întâistătătorilor lor, duce la îndeplinire totul cu bucurie și optimism pentru o bună mărturie a Ortodoxiei în lumea contemporană.

În calitate de profesori universitari responsabili într-o facultate care a avut și are, prin membrii săi, până astăzi o contribuție importantă la nivelul procedurilor presinodale, urmărim cu atenție dialogul public și intervențiile ierarhilor și teologilor care se desfășoară în cadrul instituțional, având în vedere cu precădere textele oficiale și documentele conferințelor presinodale. Date fiind acestea, menționăm următoarele:

  1.  Prin convocarea Sinodului se reafirmă unitatea Bisericii Ortodoxe și se depășește introversiunea, care, în ultimele secole, a amenințat unitatea bisericească și a tulburat Biserica Ortodoxă, din cauza etnofilismului.
  2.  Astfel, se oferă un răspuns celor care susțin că Biserica Ortodoxă se află în neputința de a funcționa sinodal la nivel panortodox și că instituția sinodalității, principiu fundamental al Bisericii, s-a diminuat în ultimele secole, lucru neadevărat.
  3.  Bisericile Ortodoxe locale se află în mod decisiv într-o colaborare panortodoxă pentru a răspunde problemelor pastorale, sociale și canonice actuale, cum ar fi diaspora ortodoxă, căsătoria și alte subiecte care se referă la relațiile interortodoxe și interbisericești. În fața noilor provocări care pun la încercare în multe feluri Biserica în vremurile noastre, există o nevoie incontestabilă de decizii responsabile care să fie luate de organismul sinodal prin excelență panortodox.
  4.  Întrucât numărul credincioșilor ortodocși a crescut în zilele noastre în întreaga lume, și interesul pastoral va trebui exprimat corespunzător prin noi decizii sinodale. Noile probleme, noile structuri și noile provocări (de etică, bioetică) nu-i pot lăsa indiferenți pe păstorii responsabili ai Bisericii.
  5.  Prin urmare, odată cu Sfântul și Marele Sinod se consfințește un nou început, care sperăm și ne dorim să aibă o continuare. Mai mult, acest lucru a fost afirmat la ultima Sinaxă a Întâistătătorilor (21-28 ianuarie 2016) și de către Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. Pentru multe decenii, de la începutul secolului al XX-lea și până astăzi, expresia instituției sinodalității s-a reînnoit ca principiu teologic și practică bisericească, iar noi, în calitate de cadre universitare responsabile, trebuie să sprijinim lucrarea Bisericii, deoarece tocmai în acest fel exprimăm teologia nu doar ca funcție academică ci și ca slujire în societatea bisericească vie, ca aplicare și interpretare (a ei) în lumea contemporană.

Împreună cu salutul pascal în Hristos cel Înviat, dorim mult succes.

Președinte,

Konstantinos. P. Christou

Sursa: Romfea.gr

Comentarii Facebook


Știri recente