„Postul este o ofrandă a omului adusă lui Dumnezeu”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis credincioşilor în seara zilei de luni, 14 martie 2016, faptul că „rugăciunea care reprezintă respiraţia Bisericii de-a lungul acestei perioade de urcuş duhovnicesc interior spre Înviere este o rugăciune de pocăinţă: Miluieşte-mă Dumnezeule, miluieşte-mă”. De asemenea, Patriarhul României a spus că mila lui Dumnezeu este iubirea Lui smerită şi milostivă îndreptată spre oameni”.

Preafericirea Sa a oficiat în Catedrala Patriarhală, în cadrul Pavecerniței Mari,Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Slujba Canonului a început la ora 16:00, în sfântul lăcaș fiind prezenți sute de credincioși.

Prin pocăinţă omul căzut se poate ridica

Făcând referire la perioada în care ne aflăm, Preafericitul Părinte Daniela subliniat că „toată perioada Triodului are ca centru spiritual starea de pocăinţă, dar mai ales perioada Postului Sfintelor Paşti în care am intrat”. Pocăinţa este un dar de la Dumnezeu pentru oameni, „deoarece prin pocăinţă omul căzut se poate ridica, omul pierdut se poate regăsi în relația sa cu Dumnezeu și omul mort sufletește din cauza păcatelor poate învia sufletește”. De asemenea, pocăința este o schimbare, „o trecere de la o stare păcătoasă în neascultare față de Dumnezeu și față de poruncile Lui la o stare de ascultare de Dumnezeu și de împlinire a voinței Lui”.

Prin rugăciune Îl aducem pe Dumnezeu în sufletul nostru

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit şi despre rugăciune, arătând că prin aceasta „Îl aducem pe Dumnezeu în sufletul nostru şi simțim pacea și bucuria Lui ca arvună a Raiului”. Preafericirea Sa a explicat şi înţelesul postului, arătând că „postul este o ofrandă a omului adusă lui Dumnezeu, o jertfă de sine, o dăruire voluntară de sine în înțelesul că noi oferim lui Dumnezeu jertfa postirii noastre, iar El ne dăruiește darurile Duhului Sfânt sau virtuților care se începând cu darurile primite la Botez”. Întrucât în timpul Postului Hristos cel răstignit şi înviat este „centrul de lumină al vieții liturgice”, în timpul postirii „nu mai contăm pe puterea noastră fizică și nici pe ajutoare din jur, ci numai pe Dumnezeu”.

Postul şi pocăinţa sunt lucrarea întregii Biserici

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai subliniat faptul că „pocăința nu este o înfricoșare, ci ea este o șansă de înnoire”, iar prin postire „noi arătăm că-L iubim pe Dumnezeu, Dăruitorul vieții și al nemuririi, mai mult decât darurile materiale pe care ni le dăruiește”. Patriarhul României a mai evidenţiat şi conexiunea dintre post şi pocăinţă, afirmând că ele „nu sunt doar gesturi individuale, personale, ci sunt lucrarea întregii Biserici. Este foarte important să ne rugăm împreună cu Biserica în timpul Postului ca împreună cu Biserica să ne bucurăm în noaptea de Înviere”.

Pentru că suntem în Post, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel poartă în această perioadă, în chip excepțional, rasă neagră păstrând însă camilafca albă, cunoscutul însemn al demnității patriarhale.

Slujba a fost transmisă în direct deTRINITAS TV, Televiziunea Patriarhiei Române.

* * *

În prima săptămână a Postului Mare și la Denia din Joia săptămânii a cincea se oficiază în Biserica Ortodoxă slujba Canonului cel Mare. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…