Portret în bronz al lui Brâncuşi la Biserica Mavrogheni

Ieri a fost dezvelit portretul monumental din bronz aşezat pe coloană de piatră al lui Constantin Brâncuşi, amplasat în curtea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“-Mavrogheni din Bucureşti Lucrarea aparţine cunoscutei sculptoriţe şi pictoriţe Silvia Elena Radu. Marele sculptor român a rămas legat de sfântul locaş bucureştean, mai cu seamă în timpul studiilor, când a cântat în strana bisericii şi a fost ipodiacon, informează „Ziarul Lumina”.

În prezenţa preoţilor slujitori de la Biserica „Izvorul Tămăduirii“-Mavrogheni, părintele paroh Radu Mureşan şi părintele Dumitru Pintea, a doamnei Silvia Elena Radu, autoarea monumentului, dar şi a unor personalităţi ale vieţii culturale bucureştene, portretul marelui Constantin Brâncuşi a fost dezvelit, în toată forţa şi frumuseţea sa de-a dreptul magnetică, în curtea sfântului locaş.

„Părintele Dumitru Pintea, pe vremea când era parohul Bisericii Mavrogheni, m-a rugat să fac un portret al lui Constantin Brâncuşi, ştiut fiind faptul că a cântat în strana acestei biserici. Brâncuşi a fost un om al Bisericii şi consider că aceasta a fost principala sa calitate. Un ţăran autentic nu avea cum să nu fie în Biserică şi tocmai asta l-a făcut pe acest om să ajungă cel mai mare sculptor al lumii. Pur şi simplu a extins Ortodoxia peste tot în lume. Faptul că portretul lui Brâncuşi se aşază în curtea unei biserici este foarte important pentru noi, românii, care trebuie să înţelegem cu adevărat ce reprezintă Biserica Ortodoxă. Ea este mama noastră. Fără ea n-am fi existat nici ca naţie, nici ca popor, nici ca ţară. Mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit să termin această lucrare, sper să placă şi să-i înveţe pe oameni ce înseamnă un artist în Biserică“, a vorbit Silvia Radu.

Date istorice care certifică prezenţa lui Constantin Brâncuşi drept cântăreţ în strana Bisericii Mavrogheni ne sunt oferite de ilustrul V. G. Paleologu, care a remarcat: „Urca «Aliluia!» până la expir, ba chiar ajungea să moduleze de o sută de ori «Doamne, miluieşte!», uimindu-şi asistenţa.“

Părintele paroh Radu Mureşan a spus că marele sculptor a fost legat de Biserica Mavrogheni şi că a locuit într-una dintre clădirile sfântului locaş în care astăzi se află o grădiniţă. De asemenea, parohul a adăugat: „Constantin Brâncuşi a cântat în strană şi a fost ipodiacon al acestei biserici, aşa cum a fost şi la Paris. Ortodoxia l-a influenţat mult în activitatea lui creatoare şi a fost constant în ceea ce priveşte mărturisirea ei. Sper ca portretul monumental care s-a amplasat astăzi să sădească mai adânc în memoria noilor generaţii faptul că viaţa religioasă înnoieşte, şi întăreşte creaţia, fie ea una culturală sau una care ţine de ştiinţele exacte ş.a.m.d. Religia nu-i amputează omului orizontul, ci îl deschide, îi dă resurse sufleteşti, şi chiar materiale, consistenţă şi profunzime. Jertfa doamnei Silvia Radu rămâne ca un obol scump pentru această biserică.“

Comentarii Facebook


Știri recente