Pomenirea Eroilor Neamului la Mănăstirea Cozia

În ziua Înălțării Domnului la Mănăstirea Cozia, necropola marelui domnitor și ctitor de biserici Mircea cel Bătrân, din orașul Călimănești, județul Vâlcea, au fost pomeniți, joi, 13 iunie 2013, eroii români căzuți, de-a lungul timpului, pentru credință, neam, libertate și dreptate, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

După Sfânta Liturghie, săvârșită în biserica mănăstirii de un sobor de preoți și diaconi, la monumentul eroilor aflat lângă Bolnița chinoviei a fost oficiat un ceremonial militar-religios cu depunere de coroane de flori. Slujba parastasului a fost săvârșită de către un sobor de preoți în frunte cu părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, starețul Mănăstirii Cozia și Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului. Alături de preoți și credinciși, anul acesta au fost prezenți reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Navale, Membrii ai Careului Marinarilor (veterani de război) și ai Ligii Navale Române, împreună cu un grup de studenți de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Delegația militară a fost prezentă cu prilejul comemorării Amiralului Horia Macellariu, care are mormântul în cimitirul Mănăstirii Cozia.

În cadrul festivității comemorative, studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța au susținut un recital de poezii și cântece patriotice dedicate Zilei Eroilor. După momentul artistic, într-un cadru solemn, a fost înmânată starețului mănăstirii macheta Navei Școală „Mircea”, ca însemn al parteneriatului încheiat între Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța și Mănăstirea Cozia.

La final, părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, starețul Mănăstirii Cozia a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța Sărbătorii Înălțării Domnului coroborată cu ziua pomenirii Eroilor Neamului românesc.

„Pentru noi românii, cinstirea eroilor are o semnificașie profundă, pentru că eroii neamului românesc au devenit mărturisitori ai credinței poporului român, a luminii darurilor și virtuților specifice creștinismului românesc și, în special, a puterii de luptă, jertfă și îndurare întru speranță ca factor de unitate și continuitate națională.”, a subliniat părintele Vartolomeu, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului.

Reveritor la eveniment Doamna Locotenent Diana Cucoșel, purtătorul de cuvânt al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța a spus: „Un parteneriat între Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța și Mănăstirea Cozia este un deziderat pe care noi îl avem de mulți ani, având în vedere denumirea patronimică pe care o poartă academia noastră, și dorim ca evenimentul pecetluit astăzi să ia amploare de la an la an. Mulțumim Părintelui Arhimandrit Vartolomeu Androni, starețul Mănăstirii Cozia, precum și autorităților locale, pentru ospitalitate și sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.”

La manifestare au mai participat oficialități locale și numeroși credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente