Polonezii au sărbătorit centenarul recuceririi independenței la noua Catedrală Ortodoxă Sfânta Sofia

Prima sfanta liturghie la Catedrala Sfanta Sofia din Varsovia

La mai puțin de trei ani după așezarea pietrei de temelie pentru noua Catedrală ortodoxă Sfânta Sofia din Varșovia, sâmbătă a fost oficiată prima sfântă liturghie în interiorul catedralei pentru a marca centenarul independenței recucerite de statul polonez în 1918.

Potrivit site-ului oficial al Bisericii Poloneze, liturghia la care au participat mai mulți ierarhi a fost prezidată de Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii.

Providența divină conduce lumea

În omilia sa, Mitropolitul Sava a spus că „stând în interiorul Catedralei Sfânta Sofia – Înțelepciunea lui Dumnezeu din Varșovia, înțelegem adevărul că providența divină conduce lumea, Biserica și pe fiecare dintre noi”.

„Numai ea săvârșește lucrări mari referitoare la viața Bisericii și a fiecărui om, la timpul potrivit și în circumstanțele potrivite”.

„Prin Catedrala Sfânta Sofia”, a continuat Mitropolitul Poloniei, „suntem uniți și liberi spre slava lui Dumnezeu și spre pomenirea părinților noștri, a orașului Varșovia și a Podlasiei.”

Noua catedrală a cărei construcție se apropie de finalizare „va fi un frumos monument arhitectural al capitalei Varșovia”.

Catedrala Sfanta Sofia Intelepciunea lui Dumnezeu din Varsovia mai 2018
Catedrala Sfânta Sofia – Înțelepciunea lui Dumnezeu din Varșovia, 19 mai 2018. Foto: Jarosław Charkiewicz / BOP

„La catedrală vom aduce bucuriile și tristețile noastre, aflând în ea mângâiere și întărire și un liman liniștit”, a adăugat Mitropolitul Sava sâmbătă, 19 mai 2018.

În cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Poloneze a adus mulțumiri lucrătorilor, donatorilor și susținătorilor acestui proiect.

Mesaje oficiale

Arhiepiscopul Iov de Telmissos a transmis mesajul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu care a făcut referire la istoria Marii Biserici Sfânta Sofia din Constantinopol și la importanta ei contribuție la dezvoltarea creștinismului în rândul popoarelor slave.

Mitropolitul Ilarion Alfeyev a citit mesajul transmis din partea Patriarhului Kirill al Moscovei prin care s-au adresat felicitări cu ocazia aniversării a 20 de ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Sava, dar și cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

„Ca un prieten bun și arhipăstor râvnitor vă oferiți puterile în slujba Mântuitorului Hristos, dând altora căldura credinței pe care o trăiește inima Preafericirii Voastre, inspirând episcopatul și clerul să lucreze cu osârdie țarina lui Dumnezeu pentru a răspândi Cuvântul Domnului (2 Tes. 3:1)”, a transmis Patriarhul Mosovei în mesajul său.

Sfințirea crucii de pe cupola principală

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Sava a sfințit crucea care a fost amplasată pe turla principală a Catedralei.

Odată cu acest moment a fost marcată o etapă importantă din procesul de construcție a noii catedrale ortodoxe din capitala Poloniei.

Mitropolitul Sava al Poloniei sfintind crucea de pe cupola principala a catedralei din Varsovia
Mitropolitul Sava al Poloniei sfințind crucea care a fost amplasată pe turla principală a noii Catedrale Ortodoxe Sfânta Sofia din Varșovia. Foto: Jarosław Charkiewicz / BOP

Sfânta Sofia – simbol al centenarului independenței recucerite

Catedrala Sfânta Sofia – Înțelepciunea lui Dumnezeu din Varșovia este un monument ridicat de Biserica Ortodoxă Poloneză în cinstea refugiaților și martirilor ortodocși din anul 1915.

Piatra de temelie a bisericii a fost sfințită de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în anul 2015.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Mitropolitul Sava al Poloniei, la slujba de sfințire a pietrei de temelie a Catedralei Sfânta Sofia din Varșovia, 5 decembrie 2015. Foto: Orthodox.pl

În invitația adresată în urmă cu două luni ierarhilor, clericilor și credincioșilor de a participa la prima Sfântă Liturghie și la ceremonia de amplasare a sfintei cruci pe cupola principală a Catedralei, Mitropolitul Sava menționa că evenimentul reprezintă „un moment elocvent cu ocazia aniversării a o sută de ani de la redobândirea independenței Poloniei”.

Este de remarcat faptul că, într-o țară cu populație majoritar romano-catolică, centenarul redobândirii independenței este marcat prin ridicarea unei catedrale ortodoxe.

Catedrala Mântuirii Neamului – Simbol al independenței României

În mod similar, în România se află în construcție Catedrala Mântuirii Neamului, proiect care datează din perioada Războiului de Independență (1877-1878) fiind un simbol spiritual închinat tuturor eroilor neamului care s-au jertfit pentru apărarea patriei și credinței strămoșești.

Catedrala Mantuirii Neamului - 20 mai 2018
Stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, duminică, 20 mai 2019. Foto: Basilica.ro

Catedrala „mântuirii” sau a eliberării neamului românesc de stăpânirea străină va fi sfințită „la roșu” în anul Centenarului Marii Uniri de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Foto credit: Jarosław Charkiewicz / BOP

Comentarii Facebook


Știri recente