Poartă a cerului, sfinţită în Parohia Icuşeşti

Duminica a IV-a după Sfintele Paști, 3 mai 2015, a constituit prilej de binecuvântată sărbătoare pentru credincioșii din parohia Icușești (Protopopiatul Roman). Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului şi Bacăului alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale, precum și a credincioșilor din parohie și din împrejurimi, a săvârșit slujba de sfințire a ansamblului ecleziastic, potrivit epr.ro.

După ce a fost întâmpinat la orele dimineții de copiii școlii generale din Icușești, cu flori și urări de bun venit, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de soborul preoților și credincioșii prezenți, a oficiat slujba de sfințire a lăcașului de cult închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena, a Așezământului cultural-filantropic „Sf. Parascheva”, a sediului bibliotecii parohiale, precum și a clopotniței. Evenimentul a continuat cu Dumnezeiasca Liturghie și cuvântul prin care Înaltpreasfinția Sa a eplicat importanța și semnificațiile slujbei de sfințire a unui lăcaș de cult.

”Astăzi, în mod solemn, această biserică devine o poartă a cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. De astăzi, Sfânta Masă, care este inima acestui loc de închinare va deveni simbolic mormântul lui Hristos și, atunci când veți participa la Sf. Liturghie, veți simți prezent și pe Hristos care înviază de fiecare dată și pe Duhul Sfânt care Se pogoară de fiecare dată când preotul Îl invocă. Această biserică se înscrie în salba lăcașurilor de cult zidite în acest spațiu de când poporul român a devenit liber să-și manifeste misiunea sa eternă, aceea de închinare a adevăratului Dumnezeu. Astăzi facem începutul acestei lucrări sfinte și totodată desăvârșirea ei”, a declarat ÎPS Ioachim. ”Acest sfânt locaș, dincolo de materialele din care este confecționat, devine în mod simbolic o casă a lui Dumnezeu, un pridvor al Împărăției Cerurilor prin care intrând vom afla viața cea adevărată, unde ne cheamă Hristos să ne împărtășim în Liturghia cosmică împreună cu El și cu sfinții Săi. Astăzi vă veți închina la Sfânta Masă și vă îndemn să vă rugați ca Dumnezeu să prelungească harul Său în templele trupurilor voastre ca să le reînoiască, căci Duhul Sfânt purifică, reînoiește, luminează, încălzește de fiecare dată când suntem receptacole ale harului”, a mai menționat Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de învățătură.

La finalul slujbei preotului Daniel Tuchiac, parohul bisericii, i s-a înmânat distincția de iconom, iar preotului Valentin Băltoi, consiler cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, fost slujitor la acest sfânt locaș, distincția ”Crucea Moldavă”. De asemenea, ctitorii au primit Distinție de vrednicie și o icoană înfățișând pe sfânta Parascheva. Totodată, credincioșilor și pelerinilor prezenți le-au fost împărțite peste 500 de pachete cu alimente.

Comentarii Facebook


Știri recente