Pilda samarineanului milostiv este un model pentru viața fiecărui creștin, a spus Patriarhul Daniel la Mănăstirea Jercălăi

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus duminică despre pilda samarineanului milostiv că este un îndreptar sau model pentru viața Bisericii şi pentru viața fiecărui creștin în parte”.

Omilia a fost rostită de Preafericirea Sa în biserica nouă a mănăstirii prahovene Jercălăi, cu prilejul duminicii a 25-a după Rusalii, a samarineanului milostiv.

Pilda samarineanului a inspirat filantropia Bisericii

Cuvintele Părintelui Patriarh sunt fundamentate pe faptul că evanghelia duminicală nu se opreşte doar la descrierea gestului de milostenie făcut de samarinean, ci ea conţine un „îndemn clar spre fapta cea bună: mergi şi fă şi tu asemenea”.

Acest îndemn al Mântuitorului Iisus Hristos a fost urmat de Biserică încă de la începuturile sale şi trebuie urmat de fiecare credincios în parte.

„Pilda samarineanului milostiv a inspirat lucrarea filantropică a Bisericii de-a lungul veacurilor”, a spus Preafericirea Sa care a evidenţiat că din această pildă „Biserica a învăţat să construiască spitale, să înfiinţeze farmacii” şi alte instituţii în folosul aproapelui.

„Atât în Răsărit cât şi în Apus o mulţime de spitale se numeau bunul samarinean aducându-ne aminte că Mântuitorul Iisus Hristos ne-a spus Mergi şi fă şi tu asemenea, ajută pe cei care au nevoie de ajutor”, a spus Patriarhul României.

În prezent, sub patronajul Bisericii funcţionează peste 800 de instituţii care oferă servicii sociale gratuite sau compensate după caz, dintre care 45 sunt instituţii de tip medical şi farmaceutic.

Cine este aproapele nostru?

De asemenea, Părintele Patriarh a reamintit că samarineanul milostiv „este pentru noi un model, un exemplu cum trebuie să ne comportăm faţă de semenii nostri” şi a explicat cine este aproapele nostru.

„Aproapele nostru nu este totdeauna o rudă, ci un om bun, indiferent de neam, stare socială, pregătire intelectuală, un omul cu suflet bun, care e milostiv, săritor, care are milă de cel suferind”, a explicat Preafericirea Sa.

Definirea corectă a aproapelui este de ordin spiritual

În acest sens, Părintele Patriarh a remarcat situaţia deloc fericită în care se află multe familii din România.

„Mulţi părinţi nu mai sunt aproapele pentru copiii lor pentru că i-au abandonat, mulţi copii nu mai sunt aproapele pentru părinţii lor pentru că i-au uitat, au plecat la muncă în străinătate, au mai ţinut legătura o vreme, iar după o perioadă mai îndelungată au uitat cu totul de ei” a spus Preafericirea Sa.

Totodată, Patriarhul României a semnalat că Hristos Domnul vrea să „arate prin această pildă că orice om milostiv, bun poate fi aproapele nostru şi că fiecare dintre noi putem fi aproapele unui om singur, neajutorat, dacă îl ajutăm nu doar prin cuvinte, ci şi cu fapta”.

Semnificaţiile duhovniceşti ale pildei

De asemenea, în cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat semnificaţiile duhovniceşti ale pildei samarineanului milostiv.

„Evanghelia aceasta ne vorbeşte despre mântuirea oamenilor prin Iisus Hristos pentru că, de fapt, samarineanul milostiv este însuşi Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus Părintele Patriarh care a explicat apoi că omul căzut între tâlhari reprezintă întreaga umanitate decăzută.

„Această umanitate a decăzut de-a lungul veacurilor, s-a înstrăinat de Dumnezeu şi s-a îmbolnăvit”, a spus Preafericiea Sa.

De ce a venit Hristos?

În această stare decăzută a găsit Hristos umanitatea atunci când Dumnezeu Tatăl a hotărât să-L trimită pe Fiul Său în lume pentru a deveni Mântuitorul, Vindecătorul şi Eliberatorul acesteia.

„Mântuitorul Iisus Hristos vine în lume ca samarinean milostiv nu pentru că a fost chemat, ci pentru că i-a fost milă de neamul omenesc care mergea în decădere spre moarte spirituală”, a spsu Părintele Patriarh.

Cine sunt tâlharii?

„Tâlharii sunt duhurile rele, sunt demonii care îi ispitesc pe oameni, îi jefuiesc în sensul că îi dezbracă de virtuţi, de lucrurile frumoase, de gândul frumos, de darurile pe care le primesc de la Dumnezeu”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a explicat că „prin patimi şi păcate contribuie la degradarea omului încât acesta merge, nu doar spre moarte biologică, ci şi moarte spirituală”.

Casa de oaspeţi este Biserica

Făcând referire la faptul că samarineanul a uns rănile celui căzut între tâlhari, Părintele Patriarh Daniel a evidenţiat că aceastăungere cu untdelemn spre vindecare este prefigurarea Tainei Sfântului Botez şi a Mirungerii care se face îndată după ce copilul a fost botezat”.

Despre vin, Preafericirea Sa a spus că „simboliza Sfânta Euharistie” şi a precizat că „Sfintele Taine se dăruiesc credincioşilor spre vindecarea de boli, de păcate, de tot ceea ce este infirmitate şi neîmplinire în viaţa omului”.

„Avem o prefigurare a Botezului şi Euharistiei în casa de oaspeţi la care ajunge cel rănit şi aceasta este Biserica.

Cei doi dinari pe care i-a dat samarineanul milostiv gazdei ca să îngrijească de cel bolnav reprezintă fie Vechiul şi Noul Testamen, fie cele două porunci iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele nostru care ne ajută să ne vindecăm de boala egoismului”, a spus Preafericirea Sa.

Sfântul Mina, model de mărturisire şi milostenie

În finalul cuvântului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre viaţa Sfântul Mina, pe care l-a numit un „mărturisitor al credinţei”.

„De tânăr se ruga mult şi făcea multă milostenie ajutând pe cei săraci, flămânzi, goi”, a spus Preafericirea Sa.

Mai târziu a devenit soldat şi ofiţer în armata romană, iar în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian, când s-a pornit cea mai grea prigoană împotriva creştinilor, a părăsit armata, a stat cinci ani în pustie şi apoi s-a întors în lume şi a mărturisit pe Hristos public, cu mult curaj.

A fost chinuit, bătut, dar a trecut prin toate suferinţele simţind ajutorul lui Dumnezeu şi, în cele din urmă, i s-a tăiat capul în anul 309.

Sfântul Mina”, a spus Preafericirea Sa, „ne arată cum credinţa adevărată, ortodoxă, este totdeauna unită cu milostenia, cu fapta cea bună, cu mila faţă de cei care au nevoie de ajutorul nostru”.

În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a urat la mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sfântuui Mare Mucenic Mina.

Mai multe imagini în Galeria foto.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente