Pictorul Ştefan Luchian pomenit la Catedrala Patriarhală

Pictorul Ştefan Luchian a fost pomenit astăzi, 28 iunie 2016, în Catedrala Patriarhală, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. Slujba Parastasului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei. Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie.

Ştefan Luchian a fost unul dintre marii pictori pe care i-a avut pământul românesc, a subliniat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în cuvântul său de învăţătură.

Preasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre personalitatea marcantă a pictorului Ştefan Luchian şi despre valoarea artistică a operelor sale, cel despre care marele pictor Nicolae Grigorescu, spre sfârşitul vieţii sale, a spus: „în sfârşit am şi eu un urmaş!”

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a spus celor prezenţi că pictorul Ştefan Luchian a fost apropiat de Biserică, fiind un om al rugăciunii şi al discreţiei. Preasfinţia Sa a amintit şi de lăcaşurile de cult pictate de marele artist: Biserica Sf. Alexandru din Alexandria, Biserica Sf. Nicoale din Tulcea şi Biserica Brezoianu din Bucureşti (locaş de cult demolat de autorităţile comuniste).

Ierarhul a vorbit şi despre partea de final a vieţii lui Ştefan Luchian care, deşi încercat de boală, se ruga şi cu greu mai picta. Nemaiputând ţine penelul cu degetele lui paralizate acesta îi era legat, cu ajutorul unuia din ucenicii săi, de cotul mâinii şi aşa ducea la bun sfârşit actul artistic.

***

Ştefan Luchian s-a născut la 1 februarie 1868, la Ştefăneşti, judeţul Botoşani. În 1873 se mută împreună cu familia la Bucureşti. Aici se înscrie, în anul 1885, la clasa de pictură a Şcolii Naţionale de Arte Frumoase, pe care o absolvit-o în 1889.

În toamna anului 1889 pleacă la München, unde studiază  la Academia de Arte Frumoase München. Revine în ţară în 1890 şi participa la prima expoziţie a societăţii de artă Cercul artistic. Pleacă în anul următor la Paris, unde studiază la Academia Julian.

Revenit la Bucureşti, va fi în 1896 principalul iniţiator al „Expoziţiei artiştilor independenţi”. În 1900 participa cu două pasteluri la „Expoziţia Universală” de la Paris. Ştefan Luchian a murit la 28 iunie 1916.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente