PF Kirill către membrii CROCEU: Noi, ca Biserica Ortodoxă cea Una, împărtășim viziuni comune și trebuie să ne reprezentăm interesele împreună

Acestea au fost cuvintele adresate de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii  membrilor Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU) la întâlnirea din 8 octombrie 2017.

Conform site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill s-a întâlnit cu membrii CROCEU duminică după oficierea Sfintei Liturghii în Marea Lavră ocrotită de Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej.

După cum a precizat Patriarhul Moscovei, Bisericile Ortodoxe locale au formulat în aceste zile poziția comună în dialogul cu instituțiile europene și pentru aceasta merită suport și apreciere.

Știm că procesul formării acestei reprezentanțe ortodoxe nu a fost foarte ușor. Totuși, aflăm astăzi prin mila lui Dumnezeu, un nivel înalt de înțelegere al modului în care ar trebui să lucrăm împreună în interacțiunea cu instituțiile europene, a evidențiat Patriarhul rus.


FOTO | Liturghie patriarhală în cinstea Sfântului Serghie de la Radonej la cea mai mare mănăstire din Rusia


Noi, ca Biserica Ortodoxă cea Una, împărtășim viziuni comune și trebuie să ne reprezentăm interesele împreună, a adăugat PF Kirill.

În același timp, a continuat Preafericirea Sa, fiecare dintre membrii CROCEU își reprezintă Biserica Sa, care este înrădăcinată în contextele politice și culturale proprii și, prin urmare, pot apărea unele deosebiri, deoarece situația este diferită de la o țară europeană la alta. În afară de asta, unele țări ortodoxe sunt membre UE, altele nu. În orice caz, aceste deosebiri nu diminuează importanța mărturiei ortodoxe împărtășite în interacțiunea cu instituțiile europene.

Este evident faptul că marea problemă care îngrijorează Europa este amenințarea terorismului și a extremismului. Mai mult, pentru noi, creștinii ortodocși, nu este singura problemă ce provoacă îngrijorare în contextul european. Indiferent dacă țările unde suntem prezenți fac parte din Uniunea Europeană sau nu, cu toții aparținem civilizației europene.

Prin urmare, procesele care au loc în Europa nu pot decât să provoace îngrijorare pentru acele Biserici ale căror popoare nu sunt membre UE, a mai spus Patriarhul Moscovei.

De asemenea, printre problemele atât de alarmante din Europa este și relativismul moral, a adăugat Preafericirea Sa, explicând că moralitatea socială și personală a europenilor va determina viitorul lor ca civilizație.

În continuare, Patriarhul Kirill a împărtășit cu participanții reflecțiile sale asupra originii terorismului, accentuând faptul că fenomenul terorismului este legat, printre altele, de secularizarea radicală a vieții societății occidentale.

În concluzia întâlnirii, Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse a subliniat necesitatea de a promova cooperarea apropiată între toate forțele constructive în perspectiva combaterii terorismului.

Membrii Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU), prezenți la reuniune au fost:

  • IPS Atenagora, Mitropolitul Belgiei și Exarh al Olandei și Luxemburgului de la Patriarhia Ecumenică;
  • IPS Atanasie Mitropolit de Achaia, din Biserica Ortodoxă Greacă;
  • PS Porfirie, Episcopul de Napoli din Biserica Ortodoxă a Ciprului;
  • Arhim. Aimilianos Boggiannu din Patriarhia Constantinopolului;
  • Arhim. Atanas Sultanov din Biserica Ortodoxă Bulgară;
  • egumenul Philip Ryabykh, Patriarhia Moscovei;
  • Pr. Sorin Șelaru, Biserica Ortodoxă Română;
  • Pr. Georgios Lekkas din Biserica greacă;
  • Pr. George Vâlcu, Biserica Ortodoxă Română;
  • Ierom. Nektarios Ioannou din Biserica Ciprului.

Foto credit: mospat.ru

Comentarii Facebook


Știri recente