Peste o mie de credincioşi au participat la hramul mănăstirii Ghighiu

Peste o mie de credincioşi au participat vineri la hramul mănăstirii Ghighiu. Ei au participat la Sfânta Liturghie și au adus cinstire icoanei Maicii Domnului Siriaca, care a fost cinstită pentru prima dată la așezământul monahal după hotărârea Sfântului Sinod de a fi trecută în calendarul Bisericii noastre.

Liturghia a fost oficiată în altarul de vară al mănăstirii de Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcopul vicar patriarhal, şi Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum,  Patiarhia Antiohiei.

În cuvântul de învățătură,  părintele Episcop Ieronim a vorbit despre izvorul tămăduitor de la așezământul monahal prahovean.

„În urmă cu aproape patru secole, în apropierea mănăstirii, unde avea pământuri Logofătul Coresi s-a arătat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi în locul acela a apărut izvorul care aduce apă tămăduitoare până astăzi. Acest om a primit poruncă de la Maica Domnului să zidească o mănăstire şi a ridicat un aşezământ monahal în vremea în care Mihai Viteazul unifica sub sceptrul său toate ţările româneşti”, a spus Preasfinţia Sa, potrivit Trinitas Tv.

La final slujbei, Preasfințitul Părinte Qais a spus că aducerea icoanei Maicii Domnului Siriaca în România din Siria, acum 60 de ani, evidenţiază relațiile extraordinare dintre Patriarhia Antiohiei și Patriarhia Română.

Această venire a Maicii Domnului din Muntele Libanului este un simbol şi o mărturie vie a relaţiilor frăţeşti care leagă cele două Biserici. Vă felicit pentru acestă sărbătoare şi mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a fi împreună cu dvs.

Ierarhul a îndemnat pe credincioşii români să-i pomenească pe „fraţii  din Patriarhia Antiohiei, în special pe cei din Siria”.

Să vă rugaţi să fie pace şi să ne dea Dumnezeu mântuire, a conchis PS Qais.

Sfântul Sinod, în şedinţa sa de lucru din 15 februarie, a luat hotărârea ca din 2019 Calendarul Bisericii Ortodoxe Române să fie îmbogățit cu o nouă sărbătoare: Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea prahoveană Ghighiu, în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii.

Icoana Maicii Domnului – Siriaca, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al șaisprezecelea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de PS Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient.

Mănăstirea Ghighiu se află la o distanţă de aproximativ 5 km de oraşul Ploieşti şi este una dintre puţinele vetre monahale care au ca hram Izvorul Tămăduirii.

Foto credit: captură video Trinitas Tv

Comentarii Facebook


Știri recente