Patronul spiritual al Banatului cinstit la Timişoara. Procesiune cu moaștele Sf. Ierarh Iosif cel Nou pe străzile oraşului de pe Bega

Procesiune la Timişoara (3)

Moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel nou de la Partoş au fost purtate în pelerinaj aseară pe străzile oraşului de pe Bega. Sute de credincioşi şi trei ierarhi s-au rugat împreună şi au adus cinstire ocrotitorului catedralei Mitropolitane din Timişoara, dar şi patronului spiritual al Banatului, sfântul Mitropolit Iosif. Acesta a devenit chiriarh al Banatului în anul 1650, la venerabila vârstă de 82 ani şi a păstorit eparhia timp de 3 ani.

În toată această perioadă a orânduit fără odihnă toate necazurile cu episcopii şi preoţii şi popii. A deschis iarăşi bisericile, le‑a înnoit şi le‑a zidit altele. Şi a fost părinte la toţi săracii şi la toţi bolnavi, a lăsat scris Damaschin Udrea în prima cronică românească în limba latinească: Annales Rerum Banaticarum.

Programul liturgic dedicat cinstirii ocrotitorului spiritual al Banatului a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia oficiată de PS Părinte Paisie Lugojanul. La ceremonialul din catedrală au asistat IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, PS Părinte Inochentie, Episcop de Burundi și Rwanda (Patriarhia Alexandriei), şi sute de credincioşi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae”, al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoare și de Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

După slujba Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt despre răspândirea credinței ortodoxe în primele secole ale creștinismului, dar și despre oamenii bineplăcuți lui Dumnezeu, care au mărturisit, într-un context ostil, credința în Dumnezeu.

Conform unei frumoase tradiţii, după otpustul slujbei de seară, a avut loc pe străzile Timișoarei procesiunea cu sfintele moaşte ale ocrotitorului Banatului la care au luat parte mii de credincioşi cu lumânări în mână, monahi, monahii și o mulțime de tineri de la ASCOR și de la parohiile din Timișoara, implicați în activitățile de cateheză.

Procesiunea s-a desfășurat pe traseul: Catedrală – Podul Traian – Splaiul Tudor Vladimirescu – Podul Mihai Viteazul – Catedrală.

După procesiune, racla cu sfintele moaşte a fost deschisă și aşezată pe soleea din faţa Sfântului Altar. Programul liturgic a continuat la Catedrala din Timișoara pe întreg parcursul nopţii.


Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a trecut la Domnul în anul 1656, iar în 1950 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea sa şi strămutarea moaştelor sale din biserica mănăstirii Partoş în Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timişoara.

După 300 de ani de la mutarea sa la Domnul, în 6-7 octombrie 1956, la Timișoara, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării. De atunci şi până astăzi moaştele ocrotitorului Banatului sunt aşezate în dreapta pronaosului catedralei, în raclă, frumos sculptată, de lemn de palisandru, tisă şi lămâi.

Comentarii Facebook


Știri recente