Patriarhul Teodor al II-lea își aniversează ziua onomastică

Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi, își cinstește astăzi, 17 februarie 2017, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron.

Patriarhul Alexandriei, Nikolaos Choreftakis, s-a născut în insula Creta în anul 1954. A absolvit şcoala primară în Creta, apoi Şcoala Bisericească Rizarios din Atena şi a primit licenţa de la Facultatea de Teologie a Universităţii Aristoteliene din Tesalonic. A mai studiat istoria artei, literatura şi filosofia la Odessa.

A fost tuns în monahism, primind numele de Teodor şi apoi hirotonit diacon. Din 1975 până în 1985, a slujit ca arhidiacon şi cancelar al Mitropoliei de Lambis şi Sfakion din Creta. A desfăşurat o importantă activitate de propovăduire, dar şi filantropică, prin înfiinţarea de adăposturi pentru tinerii nevoiaşi.

Din 1985 până în 1990, în timpul păstoririi Patriarhilor Nicolae al VI-lea şi Partenie ai Alexandriei, a slujit ca Exarh Patriarhal în Rusia, având reşedinţa la Odessa, în Ucraina. A înfiinţat Institutul de Cultură Elenă şi Muzeul Philiki Eteria, unde a început să predea un curs intensiv de limba greacă unui număr de 600 de elevi.

În 1990 a fost hirotonit Episcop al eparhiei de Kyrene, fiind în plus delegat ca reprezentant al Patriarhului Partenie la Atena. În această calitate, l-a însoţit frecvent pe Patriarh în călătoriile sale în întreaga Africă şi la multe conferinţe teologice, interconfesionale sau internaţionale.

În 1997 a fost ridicat la rangul de vicar Patriarhal de Preafericitul Petros al VII-lea. Zece luni mai târziu, Episcopul Teodor a fost ales Mitropolit de Camerun. Ca păstor al acestei eparhii, Mitropolitul Teodor a dezvoltat foarte mult activitatea misionară în această zonă. El a încurajat construcţia de biserici, şcoli şi spitale, precum şi ajutorarea multor familii africane sau greceşti.

În 2002 Mitropolitul Teodor a fost transferat la Mitropolia din Zimbabwe, unde a înfiinţat patru centre misionare la Harare. A renovat, cu sprijinul parlamentului grec, Piaţa Elenă din Beira, Mozambic. A ctitorit biserici şi a contribuit la înfiinţarea comunităţilor greceşti din Botswana şi Angola.

În data de 9 octombrie 2004, Mitropolitul Teodor a fost ales în unanimitate de către Sinodul alexandrin ca Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, succedându-i astfel Patriarhului Petros, decedat în mod tragic într-un accident de elicopter.

Ceremonia de întronizare a avut loc în Catedrala Bunavestire din Alexandria în 24 octombrie 2004. Au fost prezenţi reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe, reprezentanţi ai autorităţilor civile şi un mare număr de credincioşi.

Patriarhul Alexandriei a participat în anul 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta, care au avut loc în perioada 19-26 iunie.

Datorită activităţilor sale misionare şi caracterului său, Preafericitul Părinte Teodor al II-lea este foarte iubit de credincioşii africani, greci şi arabi din Egipt şi din întreaga Africă.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente