Patriarhul României: Sărbătoarea Naşterii Domnului ne descoperă iubirea nesfârşită a lui Dumnezeu faţă de oameni | VIDEO

„Sărbătoarea Naşterii Domnului ne descoperă iubirea nesfârşită şi mai presus de înţelegere a lui Dumnezeu faţă de oameni”, a spus Patriarhul României în prima zi de Crăciun.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, în prezenţa a sute de credincioşi care au venit să sărbătorească prin rugăciune Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.

Alături de Patriarhul României au slujit următorii ierarhi:

  • Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum și delegatul Patriarhiei Antiohiei în țara noastră,
  • Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal,
  • Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal,
  • Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Motivul Întrupării

În omilia sa, Părintele Patriarh a explicat că Mântuitorul Hristos, „din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor, S-a făcut tocmai ceea ce iubea: adică Om”.

Cel veşnic devine Om în timp,
Cel necuprins Se face cuprins în pântecele Fecioarei,
Cel nedescris Se face descriptibil,
Cel inaccesibil Se face apropiat şi locuieşte printre oameni.

Cum a resimţit Universul Naşterea Domnului

În continuare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a reflectat la cântările liturgice din această perioadă a anului şi a subliniat că acestea ne arată cum a resimţit Universul Naşterea Domnului.

„Pământul oferă Pruncului Iisus peştera, cerul oferă steaua, magii oferă daruri, iar noi oamenii oferim pe Fecioara care naşte pe Pruncul Iisus fără să fi cunoscut bărbat, pentru că El S-a zămislit de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria”.

Potrivit Preafericirii Sale, naşterea Domnului Iisus Hristos este „o binecuvântare pentru oameni, dar şi pentru întreg Universul”.

„Prin faptul că Pruncul Iisus Se naşte din Fecioară sfinţeşte natura umană din interiorul ei, prin faptul că Iisus Hristos Se naşte dintr-o peşteră sfinţeşte natura pământului, prin faptul că este culcat într-o iesle unde se afla hrana animalelor sfinţeşte regnul vegetal şi în acelaşi timp regnul animal”.

„Sfinţeşte natura întreagă, pentru că de aceea a venit: să sfinţească lumea şi să o prezinte ca dar lui Dumnezeu Tatăl, după ce o sfinţeşte în modul desăvârşit prin jertfa Sa pe cruce”, a mărturisit Părintele Patriarh Daniel.

Darurile magilor

Predica Preafericii Sale a cuprins şi o prezentare a simbolismului darurilor oferite de cei trei magi, deoarece prin acestea „se recunoaşte identitatea, demnitatea şi slujirea pe care o va avea Pruncul Iisus”:

„Aurul este oferit Pruncului Iisus pentru că El este împăratul veacurilor”.

„I Se oferă tămâie pentru că este Dumnezeu şi aproape în toate religiile tămâia se aduce ca semn de rugăciune, cinstire şi mulţumire lui Dumnezeu, dar şi pentru că este mare preot Care Se aduce pe Sine jertfă pentru păcatul lumii”.

„I se aduce şi smirnă, întrucât smirna era folosită în tradiţia orientală pentru a pregăti, împreună cu aloe, îmbălsămarea celor adormiţi. Aceasta înseamnă că Împăratul, Fiul Cel veşnic Care Se face Om, va trece prin moarte pentru a dărui oamenilor Învierea şi viaţa veşnică”.

Aurul faptelor bune

De la această tradiţie a magilor învăţăm să aducem daruri Pruncului Iisus şi anume, „aurul faptelor bune”.

„Când săvârşim faptele bune împlinim poruncile lui Hristos de a iubi pe Dumnezeu în rugăciune şi pe semenii noştri în fapte bune noi Îi aducem lui Hristos aur”.

„Aurul faptelor bune este cea mai mare cinstire pe care o putem aduce noi Pruncului Iisus când arătăm iubire în jurul nostru pentru că El din iubire S-a făcut Om ca să-i mântuiască pe oameni şi să le dăruiască viaţa veşnică”.

„Tămâia e rugăciunea zilnică. Când trecem de la un comportament păgânesc, rău, decăzut, păcătos, la unul blând, ajutător, milostiv, aducem smirnă Pruncului Iisus”, a spus Preafericirea Sa.

Felicitări de ziua onomastică

Toţi cei care îşi sărbătoresc ziua onomastică şi poartă numele de Cristian, Cristina, precum şi derivatele acestui nume, au fost felicitaţi în mod special de Patriarhul Daniel care le-a transmis „sănătate şi mântuire, pace şi bucurie şi mult ajutor de la Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României le-a oferit credincioşilor care au avut bucuria de a participa la sfânta slujbă Pastorala de Crăciun 2018 şi iconiţe cu Icoana Naşterii Domnului, menţionând că este aceeaşi icoană care se regăseşte atât pe coperta Pastoralei, cât şi pe catapeteasma Catedralei Naţionale, sfinţită în 25 noiembrie.

Făcând referire la stadiul proiectului noii Catedrale Patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat: mai avem puţin de lucru, dar ceea ce a fost mai greu s-a realizat deja.


VIDEO | Mesajul de Crăciun al Părintelui Patriarh Daniel


Urări tuturor românilor

Patriarhul s-a adresat apoi tuturor credincioşilor ortodocşi români şi le-a transmis, cu prilejul Sărbătorii Naşterii Domnului, „multă binecuvântare şi fericire în familiile şi casele dumneavoastră”.

„Să arătăm în jurul nostru în aceste zile iubire milostivă, smerită, darnică pentru a răspunde iubirii lui Dumnezeu arătată în Pruncul Iisus şi în toată lucrarea Mântuitorului. Să ne gândim la toţi cei dragi, dar mai ales la cei care sunt singuri, bolnavi şi săraci”.

Patriarhul a îndemnat să ne îndreptăm gândurile de bine şi la cei care sunt plecaţi în străinătate.

Pentru aceştia, Patriarhul României s-a rugat lui Dumnezeu pentru păstrarea dreptei credinţe, a dragostei de neam, de Biserică, „iar cei care se pot întoarce acasă sunt binecuvântaţi şi bineveniţi”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, iar la Slujba Utreniei de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto Credit: Raluca Ene / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente