Patriarhul României s-a întâlnit cu consilierii sectoarelor social-filantropice ale eparhiilor din țară

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a primit, astăzi,15 martie 2013, la Reședința Patriarhală pe reprezentanții Sectoarelor social-filantropice ale Eparhiilor din Patriarhia Română. Aceștia au participat zilele acestea, în Capitală, la Atelierul regional Principiile Filantropiei – Principii ale incluziunii sociale din perspectivă ortodoxă, organizat în cadrul Proiectului FORTE.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit pentru activitățile desfășurate și i-a îndemnat să coopereze mai mult cu sectoarele centrelor eparhiale, cu autoritățile statului, dar și cu diferite organizații și instituții care desfășoară activități sociale: „Dorim să vă mulțumim și să vă felicităm pentru activitatea desfășurată până acum. Desigur, nevoile sunt multe și mari în ceea ce privește ajutorarea săracilor, bolnavilor, copiilor, bătrânilor, persoanelor singure, iar din acest punct de vedere doar am semănat semne de speranță într-o vreme de suferință. Este încă foarte mult de făcut, eparhiile lucrează diferit ca intensitate și sunt programe sociale ale eparhiilor diferite ca număr și ca susținere. De aceea trebuie multiplicate proiectele programului și în același timp trebuie intensificată cooperarea cu Sectoarele economice ale eparhiilor”.

Este foarte importantă cooperarea la nivel de centru eparhial, dar și în teritoriu. Acolo unde proiectele sunt reușite ele trebuie continuate sau completate cu alte proiecte, a mai spus Preafericirea Sa, arătând în continuare că: „Trebuie intensificată și cooperarea cu autoritățile locale. Noi dorim să cooperăm cu instituțiile de stat și alte instituții și organizații care au o finalitate similară, însă nu putem să ne angajăm ca asupra Bisericii să se transfere responsabilitatea unor instituții de stat. Din acest punct de vedere credem că lucrarea Bisericii este foarte importantă, însă nu trebuie niciodată separată opera social-filantropică de opera spirituală. Cea dintâi operă de caritate a Bisericii este cea sacramentală și pastorală, iar cea socială este o expresie concretă, îmbogățitoare, a cele dintâi. Nu trebuie niciodată în Biserica Ortodoxă să separăm filantropia de Liturghie, dar nici Liturghia nu este completă fără filantropie pentru că izvorul de har, de putere și de iubire milostivă smerită, iar nu una care caută să se afirme pe sine în mod egoist sau pătimaș, izvorul acestei iubiri milostive și smerite, este Sfânta Liturghie. Noi nu putem avea iubirea milostivă a lui Hristos decât prinmindu-o de la Hristos. Deci, iubirea care nu caută ale sale, care nu se mândrește, care nu se laudă, care nu se trufește nu se găsește în lumea aceasta, ci numai în Hristos. Și atunci opera socială este o manifestare a iubirii milostive a lui Hristos care lucrează prin noi. Doar în felul acesta simțim că suntem Trupul tainic al lui Hristos și mâinile iubirii Lui milostive. Mântuitorul Iisus Hristos mai întâi a predicat mulțimilor Evanghelia Împărăției Cerurilor, adică Evanghelia iubirii milostive și a vieții veșnice, apoi, a vindecat pe cei bolnavi și numai spre seară a săvârșit minunea înmulțirii pâinilor și peștilor. Această ordine a lucrării Mântuitorului trebuie să o urmăm. Mai întâi Evanghelia Împărăției care înseamnă proclamarea Evangheliei în interiorul sfintelor slujbe ale Bisericii și a Sfintelor Taine, apoi grija pentru cei în suferință și, desigur, ajutorarea celor ce sunt flămânzi”.

Preafericirea Sa a mai subliniat importanța educației copiilor în spirit creștin: „Trebuie să-i învățăm pe copii să fie sensibili în fața suferinței și să fie milostivi și să vadă creștinește realitatea din jur. Și atunci vor fi o bucurie și pentru Biserică și pentru societate. Deci, există o educație prin intermediul programelor sociale. Nu trebuie uitată niciodată dimensiunea educațională a lucrării social-filantropice după cum nu trebuie uitată nici dimensiunea social-filantropică a unei educații bune. E o operă de caritate extraordinară să poți să-l ajuți pe un tânăr să se formeze în Duhul lui Hristos”

La finalul întâlnirii, toți cei prezenți au primit daruri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente