Patriarhul României: Mântuitorul Hristos a venit în lume să caute și să mântuiască pe cel pierdut

Patriarch Daniel at Țigănești Monastery

Mântuitorul Iisus Hristos dorește ca noi să ne îndreptăm văzând bunătatea, răbdarea, milostivirea și așteptarea Lui, nu doar temându-ne că ne pedepsește pentru binele care puteam să îl facem și nu l-am făcut, a spus Părintele Patriarh Daniel în omilia rostită la Mănăstirea Tigănești din județul Ilfov.

Creştinii ortodocşi se află în Duminica a 32-a după Rusalii. Biserica a rânduit ca astăzi, la Sfânta Liturghie, să fie citit textul biblic de la Luca 19, 1-10 (vezi textul pericopei evanghelice mai jos).

Zeci de persoane au fost prezente duminică, 22 ianuarie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Tigănești din județul Ilfov.

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat importanța prezenței faptelor de milostenie în viața creștinului în vederea dobândirii mântuirii.

Evanghelia citită astăzi la Sfânta Liturghie ne arată faptul că Zaheu devenind milostiv s-a mântuit. Spune Mântuitorul: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia” (Luca 19,9), adică s-a refăcut legătura cu Dumnezeu cel milostiv. Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă, tot în Evanghelia după Luca, zicând: „Fiți milostivi precum Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este” (Luca 6, 36), a spus Patriarhul României.

Zaheu vameșul a constatat faptul că sufletul nu se hrănește numai cu materia adunată, ci și cu bogăția adevărată reprezentată de bucuria duhovnicească.

Zaheu vameșul s-a îmbogățit repede, dar a văzut că multele lui bogății adunate pe nedrept nu îi aduc pacea, liniștea, fericirea și bucuria sufletului. El constată că sufletul nu se hrănește numai cu materia adunată în jurul omului și că fericirea  este o stare spirituală, duhovnicească. Această stare nu depinde atât de mult  de lucrurile materiale, ci de legătura omului cu Dumnezeu care este Izvorul Fericirii și al Păcii. Zaheu avea o nemulțumire în sufletul său și dorea o schimbare schimbare a vieții sale, a conchis Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a subliniat în continuare că oamenii se pot schimba nu numai când sunt certați, ci și atunci când întâlnesc bunătatea copleșitoare a lui Dumnezeu în viața lor.

Din pericopa evanghelică citită astăzi învățăm că oamenii se pot schimba nu numai dacă sunt certați, ci se pot schimba și atunci când întâlnesc bunătatea copleșitoare a lui Dumnezeu în viața lor. Ei se simt nevrednici de atâta cinste. Iisus l-a făcut pe Zaheu din lacom om milostiv nu certându-l, ci acordându-i o atenție pe care nu o merita. Mântuitorul Iisus Hristos dorește ca noi să ne îndreptăm văzând bunătatea, răbdarea, milostivirea și așteptarea Lui, nu doar temându-ne că ne pedepsește pentru binele care puteam să îl facem și nu l-am făcut, a precizat Patriarhul României.

Părintele Patriarh și-a încheiat cuvântul spunând că omul are libertatea de a alege să urmeze sau nu Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos.

Evanghelia se încheie cu concluzia că Iisus Hristos a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut. El nu a venit să judece lumea, la prima Sa venire, ci să o mântuiască. La a doua venire, când va veni întru slavă, va judeca vii și morții. Acum este timpul chemării la pocăință și schimbare. Totul depinde de libertatea noastră, dacă răspundem sau nu chemării lui Dumnezeu. Dacă punem în practică Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos sau o neglijăm, a spus Preafericirea Sa.

***

Evanghelia Duminicii a 32-a după Rusalii (Luca 19, 1-10)
În vremea aceea trecea Iisus prin Ierihon şi iată un om bogat cu numele Zaheu, care era mai mare peste vameşi, căuta să vadă cine este Iisus; dar nu putea de mulţime, pentru că era mic de statură. Atunci, alergând înainte, s-a suit într-un dud, ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă. Dar când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, l-a văzut şi a zis către el: Zaheu, grăbeşte-te şi dă-te jos, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta. Şi el, grăbindu-se, s-a coborât şi L-a primit cu bucurie. Când au văzut aceasta, toţi cârteau şi ziceau: a intrat să găzduiască la un păcătos. Dar Zaheu, stând în faţa Domnului, I-a spus: iată jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am nedreptăţit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Iar Iisus a grăit către el: astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, pentru că şi el este fiul lui Avraam. Fiindcă Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente