Patriarhul României la Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol

Peste 300 de credincioși au participat astăzi, 14 iulie 2013, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Sfânta Maria -Techirghiol, stavropighie patriarhală. Bucuria credincioșilor a fost sporită de prezența în mijlocul lor a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat tuturor celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a explicat Sfânta Evanghelie rânduită de Biserică a se citi astăzi la Sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. La slujbă a fost prezent și Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Calinic.

Preafericirea Sa a arătat în cuvântul său că Sfânta Evanghelie din Duminica a III-a după Rusalii ne arată sensul adevărat al vieții creștine și modul în care trebuie să trăim viața ca oameni liberi din punct de vedere spiritual. Pornind de la cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos: Dacă ochiul tău este curat, tot trupul este curat, iar dacă ochiul este întunecat cu atât mai mult întunericul se va răspândi peste tot trupul, Preafericirea Sa a explicat că prin ochi se înțelege, în sens duhovnicesc, mintea sau conștiința omului. „Dacă mintea sau conștiința omului este curată, atunci toată viața omului este curată și toate cele săvârșite de el se luminează. Dacă, însă, conștiința este întunecată de patimi egoiste, de răutate, de multe rele făcute altora atunci viața întreagă se întunecă. Mântuitorul mai arată că unii oamenii sunt prea absorbiți de grijile pământești. Aproape toată energia și tot timpul lor sunt consumate pentru a dobândi hrană, băutură și îmbrăcăminte astfel încât omul nu poate să se mai gândească la rostul vieții pe pământ. De aceea, el atrage atenția asupra faptului că așa după cum păsările cerului nu seamănă și nu seceră, dar trăiesc totuși prin grija lui Dumnezeu și după cum crinii câmpului nu torc, dar sunt îmbrăcați într-o frumusețe mai mare decât îmbrăcămintea lui Solomon, tot așa și omul trebuie să se gândească mai întâi la iubirea părintească a lui Dumnezeu care are grijă de fiecare om. Cu alte cuvinte, Hristos Domnul ne arată că trebuie să ne gândim mai întâi la Dumnezeu care a creat lumea și dacă El are atâta grijă față de toată natura, cu atât mai mult are grijă față de ființele create după chipul Său și chemate la asemănare cu El și la viață veșnică în Împărăția Cerurilor.”

Patriarhul României a mai subliniat faptul că Evanghelia de astăzi ne arată că noi oamenii trebuie să ne eliberăm de tirania grijilor excesive pentru viața biologică, trupească. Mântuitorul Iisus Hristos ne arată, de fapt, înțelesul întregii evanghelii și anume: Căutați mai întâi Împărăția Lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate aceste lucruri materiale, ca hrană, băutură și îmbrăcăminte, se vor adăuga vouă, a precizat Preafericirea Sa.

„Evanghelia nu îndeamnă la lene sau pasivitate pentru că Mântuitorul a certat pe cel care a îngropat talantul și i-a zis: slugă vicleană și leneșă, de ce nu ai înmulțit talantul? Deci, Hristos Domnul ne cheamă la activitate, nu la pasivitate. Evanghelia de astăzi nu este o încurajare la lene, pasivitate, ci are alt scop și anume: eliberarea omului de tirania grijilor excesive pentru viața biologică, pământească, astfel încât omul să fie mai întâi liber să manifeste iubirea sa față de Dumnezeu în rugăciune și iubirea față de aproapele prin fapte bune. Există oameni care nu merg la Biserică deoarece sunt foarte preocupați, chiar și duminica și în sărbători ei aleargă după înmulțirea bunurilor materiale, după câștig mai mult, după slavă deșartă, după progres material, iar sufletul rămâne fără hrană duhovnicească. Această obsesie față de lucrurile materiale trecătoare devine o robie, de această robie vrea să ne elibereze Hristos Domnul prin Evanghelia de astăzi spunând: Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și celelalte se vor adăuga vouă. Să căutăm mai întâi cea ce este netrecător și veșnic. Hrana și băutura și îmbrăcămintea sunt toate lucruri trecătoare, se consumă, sunt perisabile, iar îmbrăcămintea se uzează și se rupe. Ceea ce rămâne veșnic este ceea ce a adunat omul în sufletul său ca lumină prin legătura cu Dumnezeu, prin rugăciunile de dimineață, prânz și seara, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin împărtășirea cu sfintele taine și prin toate faptele cele bune. Aceasta este haina sufletului și hrana sufletului – sfințenia care vine din legătura permanentă a omului cu Dumnezeu. Omul chiar dacă nu stă în genunchi, dar este permanent cu gândul la Dumnezeu chiar și atunci când muncește, în grădină, la serviciu sau oriunde s-ar afla, el caută mai întâi Împărăția lui Dumnezeu”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Totodată, Părintele Patriarh a explicat ce este Împărăția Cerurilor și a evidențiat faptul că în lumea aceasta, în Biserică noi primim arvuna Împărăției Cerurilor, iar la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos, Acesta va dărui și trupului și sufletului înviat din morți fericirea deplină a Împărăției Cerurilor.

„Împărăția lui Dumnezeu este iubirea Preasfintei Treimi la care participă într-o lumină veșnică sfinții din toate timpurile împreună cu îngerii. Pentru că Hristos Împăratul Cerurilor, Fiul Lui Dumnezeu Cel Veșnic S-a făcut Om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor și a venit în lume, și pentru că Împăratul Cerurilor s-a făcut Om și a trăit printre oameni Împărăția s-a apropiat de noi și ni se dă acum în arvună, în anticipație prin cuvintele Mântuitorului Hristos, prin Evanghelia Sa și prin Sfintele Taine. În lumea aceasta, în Biserică noi primim arvuna Împărăției Cerurilor. De aceea, o Biserică ortodoxă pictată – atunci este cu adevărat ortodoxă când este pictată- este o icoană a Împărăției lui Dumnezeu, mai ales catapeteasma este o icoană a Împărăției lui Dumnezeu care vine spre noi ca noi să ne înălțăm spre Ceruri cu sufletul în rugăciune și cu trupul în viață sfântă și fapte bune. Acum ni se dă în arvună Împărăția, iar la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos, când va veni să judece vii și morții și a cărui Împărăție nu va avea sfârșit va dărui și trupului și sufletului înviat din morți fericirea deplină a Împărăției Cerurilor. Sf. Apostol Pavel, în Epistola către Romani, spune că Împărăția Cerurilor nu este mâncare și băutură, ci dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt”, a precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, în cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat importanța rugăciunii în dobândirea Împărăției Cerurilor: „Când omul se roagă cu adevărat, în Biserică sau acasă, el simte tainic prezența Împărăției lui Dumnezeu în inima sa. Omul care se roagă, dacă în timpul rugăciunii sau după rugăciune, simte pace și bucurie în sufletul său atunci el simte că Împărăția lui Dumnezeu este dată lui în arvună și această arvună îl face să o dorească și mai mult. De aceea, oamenii care simt bucurie și pace în suflet când se roagă doresc să se roage mai mult până ajung la rugăciune neîncetată. Această deschidere a Împărăției Cerurilor se face prin credință ortodoxă, prin rugăciune fierbinte, prin viețuire sfântă și fapte bune, deci Împărăția lui Dumnezeu nu e ceva teoretic, este o prezență spirituală a lui Dumnezeu în viața omului ca omul să dorească mai mult bucuria cerească decât bunurile pământești trecătoare.”

Nu trebuie să facem nimic fără rugăciune, a îndemnat Părintele Patriarh:”Nu trebuie să începem munca fără rugăciune, nu trebuie să începem mâncarea fără rugăciune, nu trebuie să facem nimic fără rugăciune, pentru că prin rugăciune se sfințește și viața sufletească și trupească. Atunci hrana devine hrană binecuvântată, îmbrăcămintea devine îmbrăcăminte binecuvântată, băutura devine binecuvântată, pentru că și atunci când mâncăm și când bem și când ne îmbrăcăm aducem slavă lui Dumnezeu că ne ajută mai întâi să căutăm Împărăția lui Dumnezeu și apoi cele materiale”.

„Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului și tuturor sfinților să ne dăruiască lumina sau mintea duhovnicească de a înțelege că tot ceea ce a fost creat de Dumnezeu a fost creat din iubire și că Dumnezeu ne cheamă la o iubire veșnică pentru care ne pregătim aici prin rugăciune și fapte bune spre slava Preasfintei Treimi și pentru a noastră mântuire”, a mai spus Preafericirea Sa.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a felicitat pe maica stareță Lucia Roșu și întreaga obște monahală pentru activitatea socială și misionară pe care o desfășoară în sfânta mănăstire și a dăruit un set de cărți liturgice și teologice pentru Sfântul Altar și pentru biblioteca așezământului monahal.

FOTO: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente