Patriarhul României la Mănăstirea prahoveană Zamfira

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat astăzi,de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie 2015, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Zamfira din județul Prahova. Preafericirea Sa a binecuvântat obștea de călugărițe și credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie oficiată de părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Creștinii trebuie să se roage ca toată viața lor să fie trăită ca un dar, ca o binecuvântare de la Dumnezeu

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că Sfântul Ioan Botezătorul este cinstit în mod special de monahi și monahii pentru că în viața lui s-a apropiat cel mai mult de acest mod de viețuite bineplăcut lui Dumnezeu: ”Sfântul Ioan Botezătorul este mare învățător sau dascăl al pocăinței, este mare postitor. De aceea, el a fost considerat și părinte duhovnicesc al monahilor care se nevoiau în post și rugăciune în pustie, în crăpăturile pământului, în locuri îndepărtate și nelocuite de oameni. Ca și Sfântul Proroc Ilie care este considerat, de asemenea, o icoană a vieții monahale, Sfântul Ioan Botezătorul ne arată cât de importantă este rugăciunea în viața creștinului, în viața celui care iubește pe Dumnezeu și săvârșește fapte bune. Prin rugăciune vine puterea iubirii smerite și milostive care ne ajută să săvârșim fapte bune. Sfântul Ioan Botezătorul este model pentru toți creștinii, pentru că indiferent dacă sunt căsătoriți sau nu sunt căsătoriți, creștinii trebuie să se roage ca toată viața lor să fie trăită ca un dar, ca o binecuvântare de la Dumnezeu”.

Sărbătoarea Nașterii Botezătorului Ioan ne arată cât de importantă este nașterea de prunci

”Sărbătoarea Nașterii Botezătorului Ioan ne arată cât de importantă este nașterea de prunci. Sunt părinți care nu au copii și îi doresc foarte mult, și se roagă mult, și dacă nu se împlinește rugăciunea, unii dintre ei înfiază sau adoptă copiii altora pentru ca să aibă urmași pe care să îi crească, și să îi educe în credință și să se mântuiască prin această iubire milostivă. Cei care nu se căsătoresc și devin monahi și monahii, trebuie să se înduhovnicească și să devină părinți duhovnicești și să aibă copii duhovnicești, adică ucenici, discipoli pe care îi formează nu numai prin învățătură, ci mai ales prin pilda vieții lor”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel.

Fiecare copil care se naște are o chemare sfântă de la Dumnezeu

Patriarhul României a mai arătat că Sfântul Ioan Botezătorul este și un ocrotitor al pruncilor și familiei: ”O mulțime de familii doresc să aibă copii și citesc Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Acatistul Sfinților Părinți Ioachim și Ana care, de asemenea, au avut-o pe Maica Domnului ca binecuvântare la adânci bătrânețe, precum și al altor sfinți. Pe de altă parte, din nefericire,există și familii care pot naște copii, dar nu o fac, ci îi avortează, îi ucid înainte de a se naște, ceea ce este un păcat deosebit de grav. De aceea, Biserica îndeamnă ca cei care au copii mulți să fie ajutați de cei care nu au copii, care fie pot adopta un copil care a fost părăsit de părinți, fie pot ajuta material și spiritual o familie cu numeroși prunci, ca cei care au copii să simtă că Dumnezeu îi iubește și că ei pot deveni pentru Biserică și societate o binecuvântare. Astăzi, sunt în poporul român, din nefericire, mai multe înmormântări decât botezuri, populația îmbătrânește, numărul românilor scade, iar numărul avorturilor a depășit numărul populației, peste 20 de milioane de avorturi s-au făcut în țara noastră din 1990, și suntem printre primii din Europa la aceste capitol. Suntem creștini, dar nu viețuim creștinește întru totul. De aceea, sărbătoarea de astăzi ne cheamă să mulțumim lui Dumnezeu pentru copiii pe care îi avem, să ne dea copii atunci când suntem căsătoriți, iar dacă nu avem copii să îi ajutăm pe cei care au ca să simțim binecuvântarea lui Dumnezeu. Fiecare copil care se naște are o chemare sfântă de la Dumnezeu”.

La final, Patriarhul României a dăruit Mănăstirii Zamfira mai multe cărți de folos liturgic, duhovnicesc și pastoral, iar credincioșilor prezenți le-a oferit iconițe. În semn de mulțumire, obștea monahală a dăruit Preafericirii Sale, o bederniță brodată manual cu icoana Sărbătorii Învierii Domnului.

La Sfânta Liturghie a fost prezent și un grup de tineri din localitatea Zamfira și împrejurimi care au purtat costume populare specifice zonei, precum și coronițe din spice de grâu și flori de sânziene potrivite pentru sărbătoarea de astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente