Patriarhul României la hramul Parohiei Acoperământul Maicii Domnului din cartierul bucureștean Brâncuși

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, s-a aflat astăzi, 1 octombrie 2013, în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Ioan Rusul” și „Acoperământul Maicii Domnului” care și-a serbat hramul.

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului pe care Biserica Ortodoxă o prăznuiește astăzi: „Acoperământul Maicii Domnului nu este un acoperământ de pânză cu care acoperă poporul credincios, chiar dacă este simbolizat adesea printr-un acoperământ de pânză, ci este un acoperământ al luminii harului lui Dumnezeu care se revarsă în Biserică prin ea ca urmare a faptului că ea se roagă cu multă dragoste milostivă pentru toți cei care cheamă pe Hristos în ajutor și Îl slăvesc pe Dumnezeu (…) Acoperământul Maicii Domnului ca sărbătoare ne arată Taina Bisericii. Atunci când noi ne rugăm în Biserică, în priveghere, în ceruri se roagă Maica Domnului împreună cu sfinții pentru noi în fața lui Hristos și în fața Preasfintei Treimi. Prin aceasta se vede că Maica Domnului mijlocește legătura dintre Fiul său, Capul Bisericii, și Biserică, Trupul Său tainic, ea fiind icoana Bisericii care a purtat pe Hristos în ea și L-a arătat lumii. Mai vedem, de asemenea, că sfinții îngeri în ceruri, deși se află într-o bucurie permanentă și o fericire desăvârșită, nu stau indiferenți, ci sunt foarte atenți la tot ceea ce facem noi pe pământ. În general, oamenii când sunt în bucurie uită pe cei din necazuri sau suferințe. Însă, fericirea sfinților din ceruri nu înseamnă uitarea celor de pe pământ sau insensibilitatea față de necazurile, nevoile, rugăciunile sau chemările insistente ale ajutorului lui Dumnezeu de către credincioși”.

Preafericitul Părinte Daniel le-a vorbit credincioșilor prezenți și despre importanța bisericii cu hramul Acoperământul Maicii Domnului de la Mănăstirea Bisericani din județul Neamț: „Există în România o biserică nu prea mare cu hramul Acoperământul Maicii Domnului la Mănăstirea Bisericani. Această bisericuță nouă pe care noi am sfințit-o pe când eram Mitropolit în Moldova are o semnificație deosebită. Astăzi, prăznuim și doi mari sfinți rugători din zona Neamț: Sfântul Cuvios Iosif și Chiriac de la Bisericani. Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani contemporan cu Ștefan cel Mare în secolul al XIV-lea a fost un om foarte rugător și a făcut acolo un schit de lemn. După ce schitul a fost ars de năvălitori Sfântul Iosif împreună cu câțiva călugări vroia să meargă la Muntele Athos. După ce au plecat din mănăstire la scurtă distanță într-un stejar s-a arătat Maica Domnului și i-a întrebat: Unde vreți să mergeți?, iar ei au spus: În Grădina Maicii Domnului din Muntele Athos. Atunci, Maica Domnului le-a răspuns: Și aici este grădina mea. Întoarceți-vă!. De atunci a rămas această convingere că nu numai în Muntele Athos este grădina Maicii Domnului, ci și în fiecare mănăstire și biserică unde Maica Domnului este cinstită, chemată în rugăciuni și socotită Maică milostivă și mult ajutătoare”.

„Mai târziu, în acea parte a țării, în munții Neamțului, s-a zidit o biserică din piatră care acum este mănăstire redeschisă, după ce în timpul comunismului mănăstirea a fost transformată în sanatoriu pentru oameni bolnavi. Din nefericire stejarul care era adesea era plin de iconițe a fost tăiat din ordinul unui reprezentant al autorităților comuniste din zonă. Astfel, a rămas numai o cioată, iar acest butuc de lemn care a rămas deasupra pământului a fost acoperit cu o biserică nouă cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. Noi am sfințit biserica, iar în biserică este conservat lemnul care a mai rămas deasupra pământului, învelit într-o nișă de plastic sau de sticlă. Acel loc este deosebit de semnificativ al Bisericii Acoperământul Maicii Domnului, biserică zidită pe locul și peste ce a mai rămas din copacul tăiat unde s-a arătat Maica Domnului zicând: Și aici este grădina mea. Această evlavie populară a condus la numirea României întregi ca fiind Grădina Macii Domnului, adică o țară plină de mănăstiri, biserici și oameni rugători care au simțit ajutorul Maicii Domnului și care trăiesc sub acoperământul sau ocrotirea Maicii Domnului în necazuri, nevoi, încercări și în timp de prigoană, libertate, bunăstare sau sărăcie”, a mai spus Preafericirea Sa.

„Noi astăzi vedem cum sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului ne îndeamnă la rugăciune, la priveghere, dar și la fapte bune, pentru că Maica Domnului este mult milostivă. Ea este ocrotitoarea familiei, a monahilor, monahiilor, clerului pentru că Fiul ei Marele Preot, Arhiereul Hristos, mijlocește pe lângă Dumnezeu Tatăl că să ne dăruiască prin lucrarea Duhului Sfânt înfierea după har. Suntem bucuroși că un rămânem simpli servitori, ci fiii după har ai lui Dumnezeu Tatăl în Dumnezeu Fiul prin lucrarea Duhului Sfânt în botez și prin toată viață duhovnicească”, a spus Patriarhul României în încheierea cuvântului său.

La final, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, i-a felicitat pe cei care au contribuit la ridicarea Centrul Social „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Părintele Paroh a primit Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena, iar părintele coslujitor și cei care au contribuit la realizarea centrului diploma omagială Sfinții Împărați Constantin și Elena.

„Cu binecuvântarea Preafericirii Voastre, în 25 ianuarie 2008, s-a înființat parohia din cartierul ANL Brâncuși, Sector 6. De atunci, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cu ajutorul sfinților ocrotitori, cu ajutorul autorităților locale și centrale și cu ajutorul credincioșilor s-au împlinit câteva lucrări pe care sperăm să le ducem la bun sfârșit. Astfel, avem demisolul terminat, lucrările la zidirea bisericii sunt la centura de deasupra geamului, clopotnița și, nu în ultimul rând, în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, s-a realizat un centru de zi pentru copii între 3 și 7 ani, copii care cresc odată cu această Biserică. Pentru toate aceste realizări mulțumim Bunului Dumnezeu, mulțumim celor care ne-au sprijinit, deopotrivă autorități și credincioși și anticipat îndrăznim să le mulțumim pentru ceea ce mai avem de împlinit de acum până la finalizarea lucrărilor”, a precizat pr. paroh Costel Burlacu, Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, București

Preafericirea Sa a oferit Parohiei mai multe cărți de cult și publicații apărute recent la editurile Patriarhiei Române. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh a primit din partea parohiei o icoana cu Sfântul Ioan Rusul.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Centrul social de zi pentru copii al parohiei ocrotit de „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Comentarii Facebook


Știri recente