Patriarhul României la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a oficiat astăzi, 8 decembrie 2013, în Duminica a XXVII-a după Rusalii, Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat motivul pentru care Pericopa Evanghelică care prezintă Tămăduirea femeii gârbove a fost rânduită spre a fi citită în timpul Postului Nașterii Domnului: „Această Evanghelie a fost rânduită de Biserică spre a fi citită în perioada de pregătire pentru primirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care vine să Se nască tainic prin Duhul Sfânt în peștera sufletului nostru, pentru a ne atrage atenția mai mult asupra nevoii de îndreptare, de schimbare a vieții noastre, pentru întâlnirea față în față cu Dumnezeu”.

Binele trebuie săvârșit în orice vreme

În continuare, Patriarhul României a evidențiat înțelesurile duhovnicești ce se desprind din textul Evanghelic (n.r.: de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 13, versetele de la 10 la 17) citit în cadrul Sfintei Liturghii: „Evanghelia ne arată că într-o zi de sâmbătă, în sinagogă, Mântuitorul Iisus Hristos a întâlnit o femeie gârbovă care era tot timpul cu fața plecată spre pământ și nu se poate ridica nicidecum, iar această boală a ei era de 18 ani. Făcându-i-se milă de femeie, a chemat-o la El și a vindecat-o. Astfel, învățăm că Hristos Domnul vindecă pe această femeie de gârbovenia ei nu pentru că a fost rugat de cineva, nici măcar de femeia bolnavă, ci din iubire milostivă pentru omul suferind. În al doilea rând învățăm că Iisus a vindecat pe această femeie nu doar pentru că ea suferea de multă vreme, ci pentru că a citit în sufletul ei credința ei puternică, smerenia ei profundă și răbdarea ei îndelungată. Deci, Mântuitorul Hristos a descoperit în această femeie trei mari virtuți: credință puternică, smerenie adâncă și multă răbdare. În al treilea rând, Hristos Domnul ne arată ca o pildă pentru noi, că binele trebuie săvârșit în orice vreme, chiar și în zi de sărbătoare. În orice vreme trebuie să săvârșim binele, nu doar în anumite zile, întrucât iubirea nu este condiționată de timp, iubirea milostivă, iubirea care ajută, care arată prin ea însăși Bunătatea lui Dumnezeu Cel milostiv. Așadar, aceste trei mari învățături sunt de o mare însemnătate. La cele trei virtuți ale femeii gârbove se mai adaugă a patra virtute și anume: multa ei recunoștință, căci îndată ce a fost vindecată de boala ei „slăvea pe Dumnezeu”, adică aducea mulțumire lui Dumnezeu pentru binele primit în mod neașteptat”.

Femeia gârbovă devine pentru noi un mare dascăl duhovnicesc

Această femeie gârbovă devine pentru noi un mare dascăl duhovnicesc, a spus Preafericirea Sa, arătând că: „În cei 18 ani de suferință, într-o răbdare fără cârtire, nu s-a supărat, nu a reproșat nici lui Dumnezeu, nici oamenilor ceva, ci își ducea crucea bolii ei în tăcere și în rugăciune. Femeia gârbovă din Evanghelia de astăzi are trupul aplecat spre pământ. Ea nu putea să ridice fața ca să vadă față în față pe semeni, nu putea vedea albastrul cerului, nu putea vedea nimic din ceea ce depășea orizontul pământului. Ea se obișnuise să privească numai pământul, gândindu-se că în el va sfârși. Dar, multa ei răbdare, smerenia ei profundă și credința ei puternică au făcut pe Hristos Domnul, Fiul lui Dumnezeu Cel veșnic, Care S-a făcut Om din iubire pentru oameni, să o cheme la El ca să o dezlege de neputință și să o vindece de boală”.

Acolo unde vedem suferință, neputință, singurătate, sărăcie, izolare și multă întristare trebuie să mergem din proprie inițiativă să alinăm suferința

Preafericitul Părinte Daniel a mai arătat că binele trebuie săvârșit din proprie inițiativă acolo unde vedem suferință, singurătate și sărăcie: „Evanghelia ne mai arată că nu trebuie să fim întotdeauna solicitați sau rugați ca să săvârșim binele, nici nu trebuie să fim așteptați să săvârșim binele, ci trebuie să facem binele din proprie inițiativă. Acolo unde vedem suferință, neputință, singurătate, sărăcie, izolare și multă întristare trebuie să mergem din proprie inițiativă să alinăm suferința și să ajutăm pe oameni și atunci devenim mâinile iubirii milostive ale lui Hristos Domnul. El folosește mâinile celor care cred și-L iubesc pe El ca să ajute pe oamenii care se roagă Lui”

Chiar dacă nu avem sănătate trupească, mai importantă este sănătatea sufletească

„Evanghelia ne îndeamnă la îndreptare duhovnicească, chiar dacă nu avem sănătate trupească, mai importantă este sănătatea sufletească. Îndreptarea se face prin pocăință, prin spovedanie, prin fapta cea bună, prin înmulțirea hranei duhovnicești, citind din Sfintele Scripturi, din scrierile Sfinților Părinți și prin postire completată cu milostenie față de cei nevoiași și săraci. Dacă nu avem bunuri materiale, oferim un cuvânt bun, o rugăciune pentru sănătatea și mântuirea celor care au nevoie de ajutorul nostru. Evanghelia ne cheamă să ieșim din gârbovirea sufletească. În multe feluri oamenii devin legați de către satana printr-o neputință. O legătură nevăzută, dar simțită, pentru că fiecare păcat săvârșit gârbovește sufletul, îl apleacă spre cele pământești și trecătoare. Fiecare îndreptare duhovnicească ridică sufletul spre cer și primește din harul ceresc al lui Hristos vindecare și bucurie. Deci este o legătură profundă între vindecare și dezlegare de păcate. Hristos Domnul este numit Vindecător„, a mai spus Patriarhul României.

Este foarte important să fim credincioși, să ne punem nădejdea în Dumnezeu, dar să-L lăsăm pe El să lucreze în viața noastră, când dorește El și cum dorește El

Statornicia în credință este un aspect foarte important al legăturii omului cu Dumnezeu, a mai subliniat Preafericirea Sa: „Perioada în care ne aflăm acum, ca perioadă de pregătire pentru primirea sărbătorii Nașterii Domnului, trebuie să fie o perioadă în care învățăm de la femeia gârbovă, statornicia în credință. Chiar dacă Dumnezeu nu răspunde imediat la rugăciunile noastre, noi continuăm să ne rugăm și chiar dacă nu ne vindecă de bolile trupești să cerem ca să ne vindece de boala păcatului, de bolile sufletești. Femeia gârbovă nu se mai gândea la vindecarea trupului, dar se pregătea pentru mântuirea sufletului. Este foarte important să fim credincioși, să ne punem nădejdea în Dumnezeu, dar să-L lăsăm pe El să lucreze în viața noastră, când dorește El și cum dorește El. Uneori oamenii se roagă dar nu sunt ascultați de Dumnezeu imediat. Alteori, Hristos Domnul cheamă la El fie printr-o bucurie, fie printr-un necaz oameni care nu se așteaptă să fie chemați de El. Au fost o mulțime de atei care trecând printr-o mulțime de necazuri în familie au revenit la credință și au fost o mulțime de credincioși care atunci când au prosperat au uitat de Dumnezeu. El lucrează în viața noastră într-un mod neașteptat, nu când ne așteptăm noi, ci când consideră El că este folositor pentru noi și pentru cei din jurul nostru. De aceea, Evanghelia ne arată marea virtute a smereniei și a răbdării în suferință. Chiar dacă boala este incurabilă, importantă este unirea omului cu Dumnezeu sau mântuirea lui”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat îndemnul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a face „colecte de bani, alimente și haine pentru oamenii săraci, bătrâni și bolnavi. De aceea, în fiecare parohie, în timpul Postului Nașterii Domnului, se fac aceste colecte de într-ajutorare frățească. Banii și alimentele colectate în Postul Crăciunului sunt folosite doar pentru nevoile locale ale fiecărei parohii din cuprinsul Patriarhiei Române”.

Preafericirea Sa a mai precizat că banii colectați la Catedrala Patriarhală, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, la Paraclisul din Reședința Patriarhală, în fiecare sărbătoare și duminică din Postul Crăciunului, vor fi destinate ajutorării Centrului de zi pentru copii „Sfânta Muceniță Sofia”, Așezământului „Justinian Patriarhul” din cartierul Pajura pentru ocrotirea persoanelor care sunt victime ale violenței domestice, Cantinei pentru săraci „Barnabas” unde 50 de oameni săraci mănâncă zilnic, dar și Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie Taumaturgul”.

Patriarhul României a anunțat că, în Capitală, va fi inaugurat și un nou centru pentru persoane vârstnice: „În viitorul apropiat se va deschide și un cămin pentru bătrâni numit Sfântul Silvestru pe terenul Parohiei Sfântul Silvestru din Capitală unde a fost preot slujitor multă vreme Părintele Constantin Galeriu. Acel cămin pentru bătrâni construit în cooperare cu Primăria Sectorului II al Capitalei va fi un adăpost pentru bătrânii care sunt singuri și neajutorați. Există multă suferință și există multă nevoie de ajutorare”.

Comentarii Facebook


Știri recente