Patriarhul României la Catedrala Episcopală din Deva

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat astăzi, 9 noiembrie 2014, în Duminica a XXIV-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, alături de care s-a aflat un sobor de ierarhi format din Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, precum şi preoţi.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre înțelesurile Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 8, versetele de la 41 la 56, care aminteşte de vindecarea fiicei lui Iair și de vindecarea femeii bolnave de 12 ani. La aceasta din urmă, a arătat Preafericirea Sa, Mântuitorul a descoperit o credință foarte puternică: „Şi în primul caz, al vindecării femeii bolnave de hemoragie de 12 ani, şi în al doilea caz, al învierii fiicei lui Iair, Mântuitorul Iisus Hristos dăruieşte vindecare ca răspuns la multă smerenie, credinţă şi la multă iubire milostivă. De aceea, Evanghelia de astăzi este Evanghelia vindecării şi a speranţei. Mare învăţător s-a făcut pentru noi toţi femeia bolnavă de 12 ani de scurgere de sânge pentru că a înţeles că sănătatea este dar de la Dumnezeu care trebuie păstrat, iar atunci când l-am pierdut, trebuie recuperat. Ea nu este o femeie fatalistă, ci se luptă cu boala şi caută sănătatea. A cheltuit toată averea pentru darul sănătăţii, dar spre sfârşitul puterilor ei şi după ce a constat eşecul ştiinţei medicale, a doctorilor pe care i-a cunoscut, a înţeles că singurul doctor care mai poate să îi vindece este Iisus din Nazaret, Care a vindecat o mulţime de oameni bolnavi şi a ridicat o mulţime de păcătoşi, pentru că este Dăruitorul vieţii şi Izvorul bunătăţii şi al puterii vindecătoare milostive”.

Patriarhul României a vorbit credincioşilor şi despre viaţa şi vindecările Sfântului ierarh Nectarie de la Eghina: “A fost un mare predicator, dar şi un om bland şi smerit şi asculta cu multă atenţie necazurile şi greutăţile oamenilor şi îi ajuta după posibilităţi cu rugăciunea şi cu fapta de milostenie. A rămas însă tot timpul smerit. A înfiinţat o mănăstire de maici unde a construit între anii 1904-1907 o biserică frumoasă în insula Eghina de lângă Atena. Acolo s-a nevoit foarte mult. A ajutat o mulţime de oameni cu rugăciunea. Lucra îmbrăcat într-o haină simplă în fiecare zi în grădină în gospodărie. Era foarte mult iubit de credincioşi şi Dumnezeu l-a învrednicit pe Sfântul Nectarie încă din timpul vieţii cu darul facerii de minuni. A adus ploaie într-o vreme de secetă şi a vindecat o mulţime de oameni. În anul 1961 a fost trecut în rândul sfinţilor cu zi de prăznuire 9 noiembrie, nu 8, pentru că pe 8 este sărbătoarea mare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Moaştele lui au fost răspândite în toată lumea. O parte desigur sunt la Eghina, iar un fragment a fost dăruit şi mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti şi în alte câteva locuri din ţară”, a mai spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a oferit pentru Catedrala episcopală o cruce de binecuvântare, cărți liturgice, dar și volume dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie i-a mulțumit Preafericirii Sale pentru vizită și pentru binecuvântarea adusă credincioșilor hunedoreni prin prezența aici a moaștelor Sfântului Constantin Brâncoveanu: „V-am întâmpinat la sosirea Preafericirii Voastre la Deva cu emoţia de a nu dezamăgi încrederea cu care Preafericirea Voastră şi membrii Sfântului Sinod m-au creditat, numindu-mă acum cinci ani la nou înfiinţata Eparhie a Devei şi Hunedoarei. În vremea poposirii la noi aţi văzut o parte din aşezarea noastră administrativă şi aspecte din implicarea duhovnicească a Episcopiei în viaţa cetăţii. Vă încredinţez, Preafericirea Voastră că eu şi clerul ne ostenim să integrăm slujirea noastră realităţii pe care Dumnezeu o lucrează şi o manifestă în liturghisirea fiecărui praznic, împărăţia lui Dumnezeu”.

Răspunsurile la slujbă au fost date de Corala „Sacerdotes” a Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Comentarii Facebook


Știri recente