Patriarhul României la biserica Sfinții Români din Sectorul 3 al Capitalei

În a II-a duminică după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezent în mijlocul credincioșilor de la biserica Sfinții Români din Sectorul 3 Capitală care și-a sărbătorit hramul dedicat Sfinților Români.

La Sfânta Evanghelie a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul al IV-lea, versetele de la 18 la 23 care prezintă Chemarea primilor Apostoli de către Domnul nostru Iisus Hristos. În momentul chemării ei au lăsat tot ce aveau și au mers imediat după Mântuitorul lumii.

Explicația acestei reacții prompte și necondiționate a primilor Apostoli a oferit-o Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învățătură rostit la lăcașul de cult bucureștean.

„Explicația este faptul că Cel Care chema nu era un om obișnuit, ci era Dumnezeu Cuvântul Cel veșnic Care S-a făcut din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor. Chemarea Lui era chemarea unei iubiri sincere, copleșitoare, sfinte și nesfârșite și de aceea ei nu au rezistat și îndată L-au urmat. Și chiar dacă n-au înțeles la început ucenicii chemarea au simțit că Cel Care îi cheamă are o putere dumnezeiască dătătoare de viață, de pace, de bucurie, căreia nu i se poate rezista dacă ești sincer și cu inimă curată”, a spus Preafericirea Sa.

Chemarea primilor ucenici la Apostolat arată deja taina începutului constituirii Bisericii realizată la Pogorârea Sfântului Duh, a mai precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Această taină a Bisericii Apostolice care are ca temelie pe Hristos, iar ca primi slujitori ai Lui pe Sfinții Apostoli este taina Bisericii de-a lungul veacurilor ca pregătire pentru Împărăția lui Dumnezeu. De aceea, Biserica este în lume icoană, pregustare sau arvună a Împărăției lui Dumnezeu. Biserica lui Hristos nu are scop în sine. Ea nu se concurează cu nicio instituție din lumea aceasta și nici nu poate fi înlocuită de nicio instituție din lumea aceasta, ci scopul ei principal și unic este mântuirea oamenilor și sfințirea lor”.

În Duminica a doua după Pogorârea Duhului Sfânt Biserica Ortodoxă Română face pomenirea tuturor sfinților români. Sărbătoarea a fost rânduită prin hotărârea Sfântului Sinod din anul 1992.

„Avem în calendarul nostru peste 100 de sfinți și deși ei sunt pomeniți separat în diferite zile ale anului era necesară și o sărbătoare a tuturor sfinților români și aceasta este sărbătoarea de azi, a doua Duminică după Rusalii, pentru a arăta că ei nu sunt trăitori în Împărăția lui Dumnezeu în mod separat, ci uniți prin lucrarea Duhului Sfânt în iubirea Preasfintei Treimi. Și în același timp, pe lângă sfinții români cunoscuți canonizați de Biserică, adică trecuți în calendar, mai există o mulțime de sfinți români necunoscuți de către oameni, dar cunoscuți de Dumnezeu și astăzi facem pomenirea sfinților români cunoscuți și necunoscuți. Și pentru că a purtat Crucea foarte adesea în istoria sa poporul român a dorit și mai mult învierea, ca eliberare de sub stăpâniri străine, ca eliberare de oprimare și ca eliberare de necazuri. De aceea, a descoperit în Cruce puterea Învierii și a înțeles cuvintele Bisericii ‘Iată prin Cruce a venit bucurie la toată lumea’. Deci, popor purtător de Cruce și dornic de Înviere, poporul roman are o mulțime de sfinți cunoscuți și necunoscuți, rugători în Cer în fața Preasfintei Treimi. Mulțimea acestor sfinți este împărțită în cete. Avem pe Sfinții Apostoli Andrei și Filip, dar avem o mulțime de mucenici, ierarhi, mărturisitori ai credinței și păstori de comunități. O mulțime de cuvioși, o mulțime de domnitori care au construit biserici, care au apărat credința în fața năvălirilor străine, care au dezvoltat cultura creștină, dar și o mulțime de credincioși mireni, o mulțime de mame și tați care au dat naștere copiilor, i-au crescut în credință, i-au învățat să-L iubească pe Hristos și Biserica Sa, i-au învățat să pomenească pe cei trecuți la Domnul și să se închine în biserici și să zidească biserici. Toți aceștia sunt astăzi pomeniți în Duminica Sfinților Români. Pentru a cinsti în mod deosebit această zi s-a alcătuit și Acatistul Sfinților Români care a fost publicat anul trecut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Românii ortodocși l-au sărbătorit, tot astăzi, pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul. A fost mitropolitul Țării Românești, între anii 1823-1834, și s-a remarcat printr-o neobosită activitate pastoral-misionară și social-culturală.

Personalitatea lui a fost evocată de Patriarhul României: „Astăzi, printr-o coincidență binecuvântată, facem și pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești ale cărui moaște se află în mănăstirea Căldărușani. Acest vrednic și mare ierarh al Țării Românești a fost trecut în rândul sfinților în anul 2005. El s-a născut în București. Avem trei sfinți în calendar până acum născuți în București: Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Calinic de la Cernica și Sfântul Irodion de la Lainici. Deci, nu înseamnă că orașul nu poate da sfinți. Și în oraș putem să devenim sfinți dacă ne smerim și iubim pe Hristos și Biserica Sa. Și putem pierde mântuirea chiar și în mănăstire dacă nu suntem nevoitori și luptători. Deci, Sfântul Grigorie Dascălul s-a născut în anul 1765. S-a găsit în chilia lui o mulțime de cărți, nici un ban pentru că tot ceea ce a avut a dăruit Bisericii pentru tipărirea cărților. A hirotonit o mulțime de preoți, a construit biserici, a întemeiat școli și a tipărit cărți de folos duhovnicesc și mai ales dorea să tipărească toate viețile sfinților. A rămas în conștiința Bisericii ca un mare misionar, un mare rugător și un mare cărturar. Grigorie Dascălul este unul din marii ierarhi ai Țării Românești alături de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul și de Sfântul Calinic de la Cernica”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit pentru Biserică o cruce de binecuvântare, mai multe cărți de cult și publicații apărute recent la editurile Patriarhiei. Părintele Paroh i-a mulțumit Preafericirii Sale pentru prezență.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de copii și tineri „Symbol” al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente