Patriarhul României a semnat în Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a semnat miercuri în Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri de la 1918, evenimentul desfăşurându-se în Reşedinţa Patriarhală.

După momentul semnării în cartea care va rămâne în istorie, Patriarhul a apreciat iniţiativa „de a continua Cartea de Aur primă cu această formă nouă care se inspiră totuşi şi din prima Carte de Aur a Marii Uniri”.

În contextul celebrării Centenarului, Patriarhul Daniel a subliniat ca fiind de o importanţă capitală recunoştinţa faţă de făuritorii Marii Uniri.

„Ne rugăm lui Dumnezeu să ne dăruiască dragoste de ţară şi popor aşa cum au avut făuritorii Marii Uniri”, a spus Preafericirea Sa.

În semn de preţuire pentru activitatea depusă în direcţia concretizării acestui proiect, Patriarhul României le-a oferit iniţiatorilor Diploma şi medială omagială a Anului Centenar.

Cartea de Aur a Centenarului reprezintă o inițiativă a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, iar documentul este o continuare a celui în care au semnat în 1929 Regele Ferdinand, Patriarhul Miron Cristea și alte personalități.

„Ne-am gândit să realizăm o carte a Centenarului după modelul celei din 1929, Cartea de aur a serbărilor Unirii, atunci când s-a sărbătorit primul deceniu al Marii Uniri, chiar dacă serbarea a avut loc în mai 1929”.

„Pe acest model, dar cea de acum are anumite particularităţi, am încercat să recreăm acel moment. În cartea din 1929 au semnat Familia Regală, Patriarhul Miron Cristea şi alte personalităţi importante ale momentului”.

„Acelaşi lucru am încercat să realizăm şi noi în acest an, Anul Centenar, prima semnătură a avut-o Preşedintele României, iar a doua a avut-o Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”.

„Dacă cea din 1929 până a ajuns un bun naţional au trecut aproximativ 70 de ani, drumul în acest an este mult mai scurt. După încheierea semnăturilor, la 1 decembrie 2018 această carte va fi exponat de bază în cadrul Sălii Unirii”, a declarat pentru Radio Trinitas Gabriel Tiberiu Rustoiu, Directorul General al Muzeului.

Stiloul cu care se semnează în Cartea de Aur a Marii Unirii are o semnificaţie aparte. Acesta a fost confecționat din gorunul lui Horea, vechi de circa 400 de ani, a mai precizat Directorul General al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

„Cartea a fost realizată manual, hârtia este manuală, chenarele artistic lucrate au fost realizate tot manual, iar stiloul cu care se semnează este un stilou deosebit”.

„Stiloul a fost confecționat din gorunul lui Horea, este singurul stilou de acest gen, altul nu se va mai face, este un stilou unic care va fi alături de Cartea Centenar exponat de bază în Sala Unirii”.

„Aceasta este o noutate din punctul de vedere al momentului centenar faţă de primul deceniu. Prima carte este exponat în Sala Unirii şi vor fi puse în oglindă pentru a arăta momentele importante în cei 100 de ani”, a spus Gabriel Tiberiu Rustoiu.

În următoarea perioadă, vor mai semna în Cartea de Aur a Marii Unirii personalități din mediile academic şi politic.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente