Patriarhul României a resfinţit Biserica „Sfânta Ecaterina” din Bucureşti

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a resfinţit sâmbătă, 19 decembrie 2015, biserica Sfânta Ecaterina – Paraclis Universitar, din Bucureşti.

Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a fost resfinţit

În anul 2009, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost iniţiat un amplu proces de conservare-restaurare interioară şi exterioară a bisericii ocrotite de Sfânta Mare Mc. Ecaterina şi de Sfinţii Trei Ierarhi, iar astăzi, 19 decembrie 2015, odată cu încheierea lucrărilor, lăcaşul de cult a îmbrăcat haine de sărbătoare fiind târnosit de către Preafericirea Sa. Alături de Patriarhul României a slujit şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Jertfa sfinţilor martiri este expresia iubirii jertfelnice a lui Hristos prezentă în ei

La finalul slujbei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus că prin slujba de sfințire a unei biserici ortodoxe se aduce o cinstire deosebită sfinților martiri. Patriarhul României a explicat de ce sunt așezate în piciorul sfintei mese moaște ale martirilor.

„Dintre toate categoriile de sfinţi, toate cetele de sfinţi, cei mai jertfelnici au fost sfinţii mucenici. Pe masa Sfântului Altar, în faţa crucii care se află între masa Sfântului Altar şi tronul cel de sus care reprezintă pe Hristos Domnul şezând pe tron împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, acolo se aduce şi sfânta jertfă cea fără de sânge, Sfânta Euharistie şi atunci moaştele sfinţilor cei mai jertfelnici stau pe jertfelnic şi în jertfelnic, adică în masa Sfântului Altar. Deci, jertfa lor este expresia iubirii jertfelnice a lui Hristos prezentă în ei. Această apropiere maximă între jertfa lui Hristos sau între Hristos Cel jertfit, sau răstignit pe Cruce, şi înviat din morţ, şi sfinţii martiri se arată în slujba de sfinţire a unei biserici ortodoxe”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, potrivit Radio TRINITAS.

Sfinţii martiri au biruit ura cu iertare

Preafericirea Sa a mai subliniat faptul că iubirea sfinților mucenici a fost mai tare ca moartea.

„În general omul în faţa morţii are teamă; instinctul de conservare, de supravieţuire îl face să tremure, să fie copleşit de frică, dar curajul sfinţilor martiri a căror iubire faţă de Hristos a fost mai tare decât moartea s-a arătat prin însuşi faptul că iubirea jertfelnică a lui Hristos, harul lui Hristos era prezent în ei şi îi întărea. Deşi ei au fost omorâţi slujbele noastre nu îi numesc sfinţi care au fost învinşi, ci îi numeşte «buni biruitori mucenici». De ce buni şi nu doar biruitori? Pentru că nu au biruit prin viclenie, ci prin jertfă curată, prin credinţă dreaptă şi răbdare desăvârşită până la moarte. Ce au biruit ei? Au biruit duhul lumesc şi duhurile diavoleşti. Sfinţii martiri nu au răspuns la ură cu ură, la violenţă cu violenţă şi nici la răutate cu răutate, ci au biruit ura cu iertare, cu răbdare”, a spus Preafericirea Sa.

Daruri şi distincţii

La finalul slujbei de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat, în semn de apreciere, mai multe distincţii şi diplome de vrednicie persoanelor implicate în edificarea lucrărilor de conservare-restaurare desfăşurate la biserica Sfânta Ecaterina. Părintele paroh Georgian Păunoiu, precum şi părintele slujitor Olivian Constantin au primit rangul de iconom stavrofor; Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur pentru clerici a fost acordat părintelui Viorel Robert Barbu, Director al Centrului Cultural Social Justin Patriarhul, iar Diploma de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată Doamnei Maria Voinea, prorector Universitatea Bucureşti. Totodată, Patriarhul României a dăruit domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte o icoană reprezentând pe Fecioara Maria, iar domnului Adrian Lemeni o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit mai multe obiecte de cult pentru lăcaşul de cult resfinţit astăzi, iar părintele paroh Georgian Păunoiu a dăruit Preafericirii Sale o icoană reprezentând pe Sfânta Ecaterina.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanți ai Universității din București, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, studenţi ai Facultăţii de Teologie Justinian Patriarhul, precum şi sute de credincioşi.

După slujba de sfințire, Preasfințitul Episcop Vicar Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie.

***

Biserica Sfânta Ecaterina din Bucureşti a fost ridicată între anii 1850-1852 pe vatra a trei ctitorii: prima era o biserică de lemn construită de boierii Golescu şi Albu Ivaşcu între anii 1574-1577; a doua era o biserică din piatră ridicată de dregătorul Pană Vistierul, la începutul secolului 17; a treia era o biserică din zid ctitorită în anul 1774 de Doamna Ecaterina, soţia domnitorului Alexandru Ipsilanti. Construcţia şi pictura Bisericii au fost finalizate la 1 mai 1852. Lăcaşul este o construcţie neoclasică, stil care îi conferă măreţie şi solemnitate. Pictura originală a fost realizată de pictorii Constantin Lecca şi Mişu Popp, reprezentanţi de marcă ai picturii bisericeşti din sec. 19. Actuala Biserică a devenit paraclis al Institutului Teologic Universitar din Bucureşti în anul 1959. Din Septembrie 2012, Paraclisul Universitar Sfânta Ecaterina a primit personalitate juridică, devenind parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente