Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Rădăuţi

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a oficiat sâmbătă, 07 noiembrie 2015, Sfânta Liturghie la mănăstirea Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din Rădăuţi. Slujba a fost săvârşită pe o esplanadă special amenajată în curtea aşezământului monahal, după târnosirea lăcaşului de cult al mănăstirii.

Alături de Patriarhul României au mai slujit şi următorii ierarhi:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului;
  • Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor;
  • Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord;
  • Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal;
  • Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor;

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălţate rugăciuni pentru cei care au trecut la cele veşnice în urma incendiului din Clubul Colectiv din Bucureşti, dar şi pentru însănătoşirea celor afectaţi de această tragedie, aflaţi în spitale, în grele suferinţe.

Rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea

În cuvântul Său, Patriarhul României a evidenţiat faptul că în această sâmbătă a pomenirii de obşte a celor adormiţi în Domnul, numită a Moşilor de toamnă, ne rugăm în primul rând pentru cei care au trecut la cele veşnice în urma tragediei din Bucureşti.

„Astăzi, în această sâmbătă a pomenirii de obşte a celor adormiţi în Domnul, numită «Moşii de toamnă», ne rugăm în primul rând pentru cei care au trecut la Domnul într-o formă neaşteptată, surprinzătoare şi violentă, tinerii de la Clubul Colectiv din Bucureşti. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să odihnească sufletul lor în pacea, iubirea şi lumina Preasfintei Treimi. De asemenea, ne rugăm ca Hristos Domnul, care a mângâiat pe văduva din Nain, pe femeia văduvă şi îndoliată care petrecea pe ultimul drum pe unicul său copil, zicând: «Nu mai plânge», să aducă mângâiere sufletească, să aducă multă consolare în sufletele familiilor care-şi plâng pe morţii lor acum, familiile îndoliate şi îndurerate. În această sâmbătă arătăm prin rugăciune şi pomenire că rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea, mai tare decât mormântul, mai tare decât timpul şi spaţiul care separă”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Biserica – laboratorul învierii

De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit despre importanţa Bisericii, explicând celor prezenţi că în Biserică sufletul cel omorât de păcat înviază şi se pregăteşte pentru învierea cea de obşte.

„Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că «Biserica este laboratorul învierii». De ce? Aici în Biserică, prin pocăinţă şi prin primirea iertării înviem sufletul nostru omorât de păcat. Aici înviază sufletul cel omorât de păcat şi se pregăteşte pentru învierea cea de obşte, de aceea, la sfârşitul Crezului spunem: «Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie». De asemenea, Biserica a fost numită de Sfântul Nicolae Cabasila «Anticamera Împărăţiei Cerurilor, pridvorul Împărăţiei cerurilor» pentru că aici pregustăm bucurie din bucuria Preasfintei Treimi, din bucuria Maicii Domnului şi din bucuria sfinţilor. A mai fost numită Biserica de către Sfântul Gherman, PATRIARHUL Constantinopolului, «Cerul coborât pe pământ»”, a mai precizat Patriarhul României.

Biserica ne aduce arvuna vieţii veşnice

Totodată, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că sfinţirea unei biserici noi este o mare binecuvântare pentru că aceasta reprezintă o nouă poartă a cerului, un izvor de binecuvântări, un izvor de iubire sfântă, un izvor de început de viaţă veşnică: „De aceea, când ne împărtăşim se cântă: «Cu trupul lui Hristos vă împărtăşiţi şi cu izvorul cel fără de moarte gustaţi». Iată cum astăzi am simţit că cerul s-a coborât spre noi prin sfinţii rugători ca pe noi să ne înalţe la ceruri şi Sfânta Treime ne primeşte în iubirea Sa pentru că toată lucrarea s-a făcut cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului şi cu desăvârşirea Duhului Sfânt, iar noi am împrumutat mâinile noastre lui Hristos pentru a zidi biserică. Fericite sunt mâinile care au lucrat, fie direct, fie prin donaţie, pentru zidirea unei biserici. De aceea, în slujbele noastre se spune când pomenim pe ctitori: «Fericiţii şi pururi pomeniţii ctitori» (n.r. pentru că) şi atunci când nu mai au rude, când nu mai au pe nimeni vor fi pomeniţi de cei care se roagă în Biserica zidită de aceştia. Iată, iubiţi credincioşi, cum Biserica ne aduce pace, bucurie, arvuna vieţii veşnice. Aici noi ne rugăm nu numai pentru cei vii, ci şi pentru cei mutaţi la Domnul, pentru că iubirea adevărată cuprinde şi pe cei vii şi pe cei adormiţi în Domnul şi îi prezintă în faţa Preasfintei Treimi pentru binecuvântare şi mântuire”, a spus Patriarhul României.

Daruri și distincții

În semn de recunoştinţă pentru activitatea deosebită desfășurată la Aşezământul de copii Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi, unde peste 100 de copii defavorizaţi beneficiază de servicii sociale, Patriarhul României a oferit părintelui Arhimandrit Iustin Dragomir, stareţul mănăstirii Bogdana, distincția Crucea Patriarhală pentru clerici, iar domnului Cătălin-Ioan Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava, ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Patriarhul României a dăruit pentru biserica aşezământului monahal o cruce de binecuvântare, precum şi mai multe cărţi liturgice şi de folos duhovnicesc.

Ajutor financiar pentru Aşezământul de copii Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi

De asemenea, pentru Aşezământul de copii Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit din partea Patriarhiei Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor un ajutor financiar.

Totodată, părintele Arhimandrit Iustin Dragomir a mulţumit Preafericirii Sale pentru tot sprijinul acordat de-a lungul vremii, mai ales pentru acest ajutor financiar acordat Aşezământului de copii de la Rădăuţi.

„Preafericirea Voastră vă mulţumim pentru toate. Mulţumim pentru ajutorul financiar oferit din partea Patriarhiei pentru copiii de la aşezământul «Sfântul Ierarh Leontie» deoarece fără acest ajutor ieşeam cu greu din iarnă. Vă mulţumim pentru cadourile aduse copiilor, pentru darurile oferite fiecărui copil în parte”, a spus părintele arhim. Iustin Dragomir.

În numele Consiliului Județean Suceava, domnul Președinte Cătălin-Ioan Nechifor a acordat Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Suceava. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a dăruit Preafericirii Sale o icoană reprezentând Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

„Mulţumim mult de tot pentru acest dar plin de frumuseţe şi binecuvântare, mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor pentru primirea frumoasă, pentru darul acesta, pentru râvna deosebită, misionară şi pentru lucrarea filantropică pe care o desfăşoară”, a spus Preafericirea Sa.

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi sute de credincioşi bucovineni, care au avut posibilitatea să aducă cinstire moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur (aduse în pelerinaj de la Reşedinţa Patriarhală), ale Sfântului Mucenic Teodosie de la Brazi și ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente