Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Buzău

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a oficiat duminică, 10 martie 2013, în Catedrala arhiepiscopală din Buzău slujba Sfintei Liturghii. Alături de Preafericirea Sa au slujit următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolit de Prikonisou și exarh al întregii Propontide, Înaltpreasfințitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra, Înaltpreasfințitul Părinte Isaia, Mitropolit de Tamasou și Orinis, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscop ales al Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

După Sfânta Liturghie a avut loc întronizarea noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei în persoana Preasfințitului Ciprian Spiridon, ales în această demnitate în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 februarie 2013.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care, referindu-se la Pericopa Evanghelică a Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, a spus: „Evanghelia duminicii a treia din perioada Triodului este numită Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Această duminică a treia completează pe celelalte două duminici precedente și anume în prima duminică din perioada Triodului am învățat cât de importantă este pentru toată viața, dar mai ales pentru perioada Sfintelor Paști, rugăciunea smerită. În a doua duminică din perioada Triodului am învățat cât de importantă și binefăcătoare, mântuitoare și sfințitoare este pocăința sinceră. Astăzi învățăm din Evanghelia pe care am auzit-o cât de importante sunt iubirea milostivă și faptele de milostenie”.

„Centrul Evangheliei de astăzi este iubirea milostivă. Sfântul Ioan Gură de Aur comentând textul acesta al Judecății Înfricoșătoare de apoi zice, vorbind în numele lui Hristos: Nu judec păcatul, ci judec pe cei care nu s-au pocăit de păcate, judec neomenia, lipsa de sensibilitate față de suferința semenilor, neomenia care este indiferența față de suferința oamenilor din jur. Aceasta o judec pentru că este rădăcina tuturor relelor”, a mai spus Preafericirea Sa.

În concluzie putem spune că Evanghelia de astăzi ne facem să fim și mai smeriți pentru că niciodată nu putem spune că am săvârșit cu gândirea, cu vorbirea și cu fapta tot binele pe care trebuia să îl facem semenilor noștri, a arătat Patriarhul României, subliniind totodată importanța milosteniei: „În mod deosebit vedem că milostenia este o mare sursă de bucurie și binecuvântare. Evanghelia împarte pe oameni în două categorii. În oameni milostivi și oameni nemilostivi. Cei milostivi sunt numiți binecuvântații Tatălui Meu și vor moșteni Împărăția pregătită pentru oameni de la întemeierea lumii, iar cei nemilostivi sunt numiți cu un cuvânt aspru și anume blestemați. Plecați de la mine blestemaților în iadul cel pregătit pentru diavoli și pentru slujitorii lui”.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți sute de preoți și mii de credincioși, în Catedrală și în afara ei.

Comentarii Facebook


Știri recente