Patriarhul României a oferit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” Părintelui Horia Nicolae Prioteasa

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit astăzi, 27 ianuarie 2015, Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni pentru clerici Părintelui Horia Nicolae Prioteasa. Părintele Prioteasa a deţinut până astăzi funcţia de coordonator al preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Cu această ocazie, Patriarhul României a spus: „Noi creştinii trebuie să răspândim în jurul nostru, nu panică ci speranţă, nu întuneric ci lumină şi trebuie să arătăm că mai întâi de toate ne punem nădejdea în Dumnezeu, care este Domnul istoriei şi din acest punct de vedere, vedem că sfinţii, care s-au legat mult de Dumnezeu, se dăruiesc Lui şi se lasă în grija Lui şi trăiesc din harul Lui. Aceasta se vede mai ales în situaţiile-limită, în spitale, unde omul se află între viaţă şi moarte, când nu mai poate conta pe nici un ajutor omenesc, ci numai pe ajutorul lui Dumnezeu, chiar dacă acesta vine tot prin oameni, printr-un preot, care dă un sfat bun, care se roagă şi pronunţă numele lui Hristos printr-un medic bun, care găseşte cel mai bun mijloc de alinare a suferinţei”.

Funcţia de coordonator al preoţilor de caritate presupune mai multe atribuţii: „În primul rând coordonatorul trebuie să facă inspecţii la capelele din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor din aceste instituţii de stat, iar în al doilea rând convoacă preoţii de caritate pentru desfăşurarea sesiunilor Cercului pastoral: «Comunicare şi comuniune» al preoţilor de caritate din Bucureşti; «Rugăciune şi frăţietate» (o sesiune comună cu preoţii de cimitire din Bucureşti) şi «Speranţă şi vindecare» (cu preoţii de caritate din Prahova). De asemenea, rolul coordonatorului este de a mobiliza preoţii de caritate cu ocazia hramului Catedralei patriarhale, procesiunii de Florii şi cu ocazia procesiunilor cu sfinte moaşte, organizate de Sectorul administrativ”, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele Horia Nicolae Prioteasa.

Comentarii Facebook


Știri recente