Patriarhul României a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Mircea cel Bătrân

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a vizitat vineri Mănăstirea Cozia unde a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Mircea cel Bătrân în contextul împlinirii a 600 ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Mircea cel Bătrân a fost domnitor al Țării Românești între anii 1386-1418. A fost înmormântat în ctitoria sa, biserica Mănăstirii Cozia, în partea de sud a pronaosului.

La mănăstirea vâlceană, alături de Patriarhul României a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

La Mănăstirea Cozia, Preafericirea Sa a vorbit despre rolul domnitorilor români în apărarea şi consolidarea unităţii de credinţă şi neam a poporului român, inclusiv prin construirea de biserici şi mănăstiri.

„Domnitorii au construit nu doar cetăți laice, ci și cetăți spirituale pentru apărarea identității de credință”, a spus Părintele Patriarh Daniel evidenţiind că au preferat să fie înmormântaţi în cetăţile spirituale şi nu în cele militare.

„Aceasta ne arată că domnitorii erau educaţi de Biserică în dreapta credinţă şi aveau conştiinţa că ei apără creştinătatea întreagă, nu doar teritoriul Ţării Româneşti”, a afirmat Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a spus despre domnitorii români, precum Mircea cel Bătrân, Sfântul Ştefan Cel Mare, Mihai Viteazul, că „aveau conştiinţa de a fi cavaleri creştini ai credinţei, apărători, atleţi ai credinţei creştine”.

El a apreciat conştiinţa puternică de neam care îi definea pe aceştia şi a spus că nu „au fost nişte simpli militari, ci au fost oameni foarte iubitori de evlavie şi de frumuseţe netrecătoare, veşnică. Erau oameni ai cultului şi ai culturii, cultură izvorâtă din cult”.

Totodată, Preafericirea Sa a spus despre Mănăstirea Cozia că „are valoare de simbol” şi a făcut o paralelă între zidul vechi al mănăstirii „care este în permanenţă izbit de valurile Oltului” şi „greutăţile dăinurii noastre pe aceste pământuri romneşti”.

„Foarte multe valuri ale istoriei, învolburări ale istoriei, au lovit şi lovesc în integritatea Bisericii, dar învăţăm de la domnitorii luptători, credincioşi, ctitori de lăcaşuri sfinte şi de artă că, de fapt, Hristos iubeşte mai mult pe creştinii luptători, nevoitori, pe cei care îşi arată dragostea faţă de Hristos nu numai în vremuri bune, ci şi în vreme de ispită de persecuţie sau de prigoană”.

În contextul vizitei, Părintele Patriarh Daniel a oferit părintelui stareţ o cruce de binecuvântare și mai multe volume pentru biblioteca mănăstirii.

Citeşte şi: Mircea cel Bătrân pomenit la 600 ani de la trecerea în veşnicie | IPS Varsanufie: Domnitorul ‘și-a pus toată priceperea și dragostea pentru Biserica și neamul său’

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…