Patriarhul României a adus moaștele Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu la Galaţi

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a început, astăzi, 26 noiembrie 2014, o vizită canonică în Arhiepiscopia Dunării de Jos. Cu prilejul sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei în Eparhia Dunării de Jos a fost adusă de la Bucureşti racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de o delegaţie condusă de Preafericirea Sa.

Racla a fost întâmpinată în faţa Universităţii ”Dunărea de Jos” de Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A urmat o procesiune pe străzile oraşului Galaţi cu sfintele moaşte, care au fost însoţite de mii de credincioşi, până la Catedrala Arhiepiscopală unde a fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

După oficierea slujbei de Te-Deum ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, i-a mulţumit Patriarhului României pentru prezenţa în Eparhie şi pentru aducerea moaştelor Sfântului Constantin Brâncoveanu la Galaţi.

„Întâmpinăm cu evlavie, dar şi cu bucurie sporită noi, slujitorii, cinul monahal, cadrele didactice, tineretul, autorităţile locale, în mijlocul dreptmeritorilor creştini de la Dunărea de Jos pe Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu prin cinstitele sale moaşte aduse spre venerare de însuşi Preafericitul Părintele nostru Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Galaţi, însoţit de o aleasă suită patriarhală. Sfântul Constantin este şi la Dunăre acasă, în inimile, în sufletele şi în viaţa creştinilor dunăreni, unde s-a împământenit cuvântul Evangheliei din misiunea apostolică a Sfântului Andrei, urmată de cea a Sfinţilor Mucenici de la Dunăre, începând din veacul al treilea, din cupa cărora a gustat peste veacuri şi marele nostru voievod. Vine să întărească zidurile sufleteşti ale poporului prin dreapta credinţă şi iubirea sinceră de unitate şi armonie în viaţa poporului cel ce poate fi considerat un alt sfânt Constantin cel Nou al românilor, urmaş al Sfântului Constantin cel Mare, a cărei ultimă cetate puternică a Imperiului Roman s-a aflat în Galaţi, la Barboşi, de unde avem şi mărturia primului creştin daco-roman – Innocens în sec. III”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat că „Sfântul Constantin Brâncoveanu este ctitor de multe locaşuri sfinte. I s-a reproşat de către otomani că a cheltuit banii sultanului zidind biserici. Însă Sfântul Constantin Brâncoveanu a făcut aceasta ca semn al iubirii sale faţă de Hristos, faţă de Biserică şi faţă de popor. El a fost un domn al păcii şi nu s-a angajat în războaie. A fost un singur război, dar nu a trimis soldaţi români ci a plătit soldaţi străini ca să lupte. În acelaşi timp, a fost un ziditor de locaşuri sfinte, un promotor al culturii, al tiparului (prin cele cinci tipografii) şi al şcolilor. Sfântul Constantin Brâncoveanu a dezvoltat o monarhie a culturii sau o monarhie culturală, după cum o numeşte Nicolae Iorga. A dezvoltat o cultură creştină, o cultură a valorilor izvorâte din Sfânta Scriptură, din scrierilor Părinţilor şi din înţelepciunea gânditorilor creştini. Trebuie să mai amintim că Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost un mare sprijinitor al întregii ortodoxii. A organizat bine ţara şi banii pe care i-a obţinut i-a folosit pentru promovarea, apărarea şi dezvoltarea culturii creştine”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii noastre.

După ceremonia de întâmpinare, racla cu sfintele moaşte a fost aşezată spre închinare sub un baldachin, în faţa Catedralei arhiepiscopale, şi a fost oficiată slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Patriarhul României se află în zilele de 26 şi 27 noiembrie 2014 în vizită canonică în Arhiepiscopia Dunării de Jos, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun cu prilejul manifestărilor organizate cu ocazia prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul municipiului Galaţi.

În continuare, Patriarhul României va sfinţi la Galaţi (str. Ion Creangă, nr. 13) noul punct de lucru Sfântul Apostol Andrei al Biroului de pelerinaje „Basilica Travel” al Patriarhiei Române.

Joi, 27 noiembrie 2014, de la ora 9.00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia slujba de sfinţire a capelei cu hramul Întâmpinarea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni din Palatul Arhiepiscopal. De la ora 10.00, Patriarhul României va sfinţi şi inaugura Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi va vizita Muzeul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În după-amiaza zilei de 27 noiembrie 2014, la întoarcerea spre Bucureşti, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va sfinţi la Brăila (Piaţa Dorobanţi, nr. 3) noul punct de lucru Sfântul Ioan Casian al Biroului de Pelerinaje „Basilica Travel” al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente