Patriarhul Kiril şi Papa Francisc: „Familia se întemeiază pe căsătorie, un act liber și credincios de iubire dintre un bărbat și o femeie”

La Havana, capitala Cubei, a avut loc vineri, 12 februarie 2016, o întâlnire istorică între Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse şi capul Bisericii Catolice. În cadrul întrevederii, Preafericitul Părinte Kiril şi Sanctitatea Sa Papa Francisc au semnat o declaraţie comună şi au lansat un apel la încetarea conflictului şi a persecuţiilor creştinilor din Orientul Mijlociu.

Cei doi lideri religioşi au fost întâmpinaţi pe aeroportul „Jose Marti” din Havana de către oficialităţi ale Republicii Cuba.

În cadrul întrevederii, Patriarhul Kiril şi Papa Francisc au atras atenţia asupra violenţelor din Irak şi Siria subliniind gravitatea problemelor umanitare din regiune. De asemenea au făcut un apel la comunitatea internaţională să se implice în rezolvarea acestor probleme.

Cei doi capi de Biserici au subliniat importanţa vitală a dialogului interreligios şi au făcut apel la adresa tuturor celor implicaţi în lupta împotriva terorismului să acţioneze „într-o manieră prudentă şi responsabilă”. De asemenea, în cadrul întrevederii au mai vorbit despre relaţiile dintre cele două Biserici şi despre problemele cu care se confruntă credincioşii acestora, despre războaiele din lume, despre conflictul din Ucraina, precum şi despre următorul Sinod Panortodox.

Totodată, în cadrul întâlnirii, Preafercirea Sa şi Suveranul Pontif au evidenţiat faptul că familia tradiţională este formată din bărbat şi femeie. „Familia se întemeiază pe căsătorie, un act liber și credincios de iubire dintre un bărbat și o femeie” au subliniat cei doi lideri religioşi arătând că „iubirea este cea care sigilează unirea lor și îi învață să se accepte unul pe altul ca un dar. Căsătoria este o școală de iubire și fidelitate”. De asemenea, Patriarhul Rusiei şi Papa Francisc şi-au exprimat regretul că „alte forme de conviețuire sunt puse acum pe același nivel al acestei uniuni, în timp ce conceptul de paternitate și maternitate ca vocație particulară a bărbatului și a femeii în căsătorie, consfințită de tradiția biblică, este îndepărtat din conștiință publică”.

Suveranul Pontif a declarat pentru radio Vatican că a simţit, cu prilejul acestei întâlniri, o „bucurie interioară care a venit de la Dumnezeu”. Făcând referire la această întâlnire, Papa Fancisc a declarat jurnaliştilor că „a fost o întâlnire frăţească”.

La întrunire au mai participat mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, preşedintele Departamentului pentru relaţiile externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, şi cardinalul Kurt Koch preşedintele Consiliului papal pentru contribuţia unităţii creştine.

Surse:

1. www.news.va

2. www.news.va

3. www.radiovaticana.va

4. wwww.rt.com

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…