Patriarhul Ierusalimului la Biserica brâncovenească Sfântul Gheorghe – Nou

Biserica ”Sfântul Gheorghe” – Nou din București a primit astăzi, 26 octombrie 2014, vizita Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât, în urmă cu mai bine de 300 de ani, un al patriarh al Ierusalimului, Hrisant Nottara, oficia sfințirea locașului de cult. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

La Sfânta Liturghie a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

„Preafericirea Sa, Patriarhul Ierusalimului a adus credincioşilor noştri binecuvântarea Sfântului Mormânt al Mântuitorului Iisus Hristos şi pe lângă aceasta a dus o relicvă sfântă, părticică din crucea pe care a fost răstignit Domnul şi Mântuitorul Nostru Iisus Hristos încrustată într-o icoană care se află acum expusă lângă racla Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor pentru a fi venerată şi la care să se închine pelerinii aşa de numeroşi care se află acum pe Colina Patriarhiei Române din Bucureşti”, a spus ÎPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Exarh patriarhal, potrivit TRINITAS TV.

În cuvântul ținut la finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil și-a exprimat bucuria de a se fi aflat în biserica voievodală de la kilometrul zero al Capitalei.

„Sfântul Duh, adică Duhul Domnului nostru Iisus Hristos, ne-a adunat împreună în această frumoasă şi istorică biserică închinată Sfântului Gheorghe pentru a sluji împreună Sfânta Liturghie şi a ne împărtăşi de Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, astfel manifestând unitatea noastră cu Domnul nostru, stăpânul credinţei noastre şi al unităţii dintre Bisericile noastre, Trupul lui Hristos. Pentru Noi, această biserică are o importanţă deosebită şi un înţeles mai adânc, întrucât simbolizează o legătură concretă frăţească dintre Biserica Ierusalimului şi Biserica României, fiind sfinţită de predecesorul nostru, marele patriarh Hrisantos al Ierusalimului, în data de 29 iunie 1707. Prezenţa noastră aici împreună cu dumneavoastră constituie o afirmare a legăturilor de dragoste continue şi neîntrerupte în Domnul nostru Iisus Hristos şi în sfinţii Săi, care formează Cetatea lui Dumnezeu Cel Viu, Ierusalimul Cel Ceresc şi Biserica celor întâi născuţi înscrişi în ceruri”, a spus Patriarhul Ierusalimului.

La final, Patriarhul Ierusalimului a dăruit Bisericii o cruce de binecuvântare tradițională din sidef și o icoană a Maicii Domnului numită ”Ierusalimiteana”.

Părintele Paroh a vorbit în continuare despre istoria bisericii, amintind și de evenimentele care au avut loc anul acesta, cu prilejul Anului Comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni.

„Preafericirea Voastră, în numele onoratului Consiliu Parohial şi al credincioşilor acestei voievodale şi străvechi biserici aşezate la Km 0 al Bucureştiului vă întâmpinăm cu nemărginită bucurie duhovnicească spunându-vă din suflet: Bine aţi venit în mijlocul nostru. Iată după mai bine de 300 de ani un Patriarh al Sfintei cetăţi a Ierusalimului revine în această monumentală ctitorie duhovnicească în persoana Preafericirii Voastre”, a spus Pr. Paroh Emil Nedelea Cărămizaru, Biserica ”Sfântul Gheorghe” – Nou, București

La final, Patriarhul Ierusalimului a primit din partea bisericii mai multe daruri. Din delegația care l-a însoțit pe Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului a făcut parte IPS Aristarhos, Arhiepiscop de Konstantinis şi IPS Nectarios, Arhiepiscop de Antidonos. De asemenea, la Sfânta Litughie a fost prezent și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Comentarii Facebook


Știri recente