Patriarhul Ierusalimului a slujit pe Muntele Taborului de Schimbarea la Faţă a Domnului (Video)

Slujire Patriarhul Ierusalimului pe Muntele Taborului (4)

Cu prilejul sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului, potrivit calendarului iulian neîndreptat, Patriarhul Ierusalimului a slujit, în data de 19 august 2017, la mănăstirea de pe Muntele Taborului. Preafericitul Părinte Teofil a oficiat slujba Vecerniei, Privegherea şi Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în curtea aşezământului monahal aflat pe muntele unde Hristos Domnul s-a schimbat la faţă.

Împreună cu Preafericirea Sa au coliturghisit:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ieronim de Mouanza – Patriarhia Alexandriei,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Timotei de Bozra – Patriarhia Ierusalimului,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teodosie de Noua Siberie – Patriarhia Moscovei,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Procopie de Tanagra – Biserica Ortodoxă a Greciei,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Aristarh de Constantiniana – Patriarhia Ierusalimului.

De asemenea, Arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, a făcut parte din soborul slujitor format din 60 clerici.

La slujbă au participat foarte mulţi credincioşi din România, Rusia, Ucraina şi Cipru.

În cuvântul său, Patriarhul Ierusalimului a vorbit despre minunea Schimbării la faţă a Domnului pe muntele Taborului, în prezenţa apostolilor Petru, Iacov şi Ioan. Aceşti au devenit martori ai miracolului dumnezeiesc, după cum mărturiseşte Sfântul Apostol Petru care spune că „am văzut slava Lui cu ochii noştri”.

Slava Domnului, a spus Patriarhul Teofil, nu este altceva decât slava Fiului Unul Născut și Cuvântului lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos. Acest lucru a fost confirmat de vocea care a venit de la Dumnezeu Tatăl: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit.

Făcând referire la cuvintele Tatălui ceresc: „pe acesta să îL ascultaţi”, Preafericirea Sa a spus că acest îndemn divin este adresat și nouă, mai ales acum, la această sărbătoare (…) Să ascultăm, de asemenea, vocea sfântă a Tatălui Ceresc, în timp ce îl proclamă pe Fiul Său preaiubit, care, pe Muntele Tabor, și-a vărsat lumina asupra slăbiciunii omului.

Arhimandritul Teofil Anăstăstoaie ne-a relatat o minune recentă a sfântului Ioan Iacob de la Neamţ. Mărturisitorii acestui miracol sunt Înaltpreasfinţitul Părinte Procopie de Tanagra şi femeia a cărui copil a fost vindecat de Sfântul Ioan. Femeia aceasta a fost prezentă la slujba de pe muntele Taborului, fiind venită în Ţara Sfântă pentru a aduce mulţumiri sfântului care i-a vindecat copilul.

Minunea s-a petrecut în Eparhia Înaltpreasfinţitului Părinte Procopie. Femeia respectivă a venit la biserică să ceară ajutorul lui Dumnezeu pentru fiul ei grav bolnav. Acolo a întâlnit un preot care a binecuvântat-o şi i-a spus că pruncul ei se va însănătoşi. După ce copilul a aflat vindecare, femeia s-a reîntors la biserică să mulţumească preotului şi să întrebe cum îl cheamă. L-a întâlnit în curtea bisericii, a binecuvântat-o şi i-a spus: Ioan de la Hozeva. Apoi nu l-a mai văzut, a spus arhim. Teofil Anăstăsoaie.

Foto: arhim. Teofil Anăstăsoaie


Muntele Taborului se află în capătul estic al Văii Jezreel, Galileea de Jos. Aflat la 9 kilometri est de Nazaret şi la doar 17 kilometri vest de Marea Galileei, acest deal mai poartă şi denumirea de Muntele Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos.

Actualul aşezământ monahal de pe Muntele Taborului datează din secolul IX. Proiectul ridicării acestui lăcaş de cult a fost pornit de doi monahi din zona Moldovei. Zidirea lăcaşului de cult a început în timpul arhimandritului Irinarh Rosseti. După moartea acestuia, arhimandritul Nectarie Banul va continua lucrările de construcţie. Din păcate, nici acesta nu va vedea biserica finalizată, lucrările fiind încheiate de greci. Cuviosul arhimandrit Irinarh Rosseti este înmormântat în pridvorul mănăstirii.

În prezent obştea mănăstirii este formată din cinci maici de origine română.

Comentarii Facebook


Știri recente