Patriarhul Ecumenic: Lipsa uimirii duce la martirajul indiferenței

O rugăciune înaintea moaștelor Sfinților Filip și Iacov păstrate la Biserica Sfinților 12 Apostoli, a marcat miercuri începutul vizitei la Roma a Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, scrie Vatican News.

În discursul său, Patriarhul Ecumenic a reamintit cu gratitudine de darul din partea fraților franciscani constând într-un fragment din moaștele Sfântului Apostol Iacov primit anul trecut.

Inspirat de „uimirea intimă a Sfântului Filip”, Sanctitatea Sa Bartolomeu a afirmat că „uimirea oferă o relație vie cu Dumnezeu. Nu este o încântare, ci o întrepătrundere în comuniunea iubirii trinitare”.

„Suntem capabili încă să ne uimim înaintea chemării lui Dumnezeu către fiecare dintre noi? Să ne uimim de lucrurile lui Dumnezeu și de fragilitatea omului, dar și de unicitatea și centralitatea fiecărui om?” a întrebat Patriarhul Ecumenic potrivit In Terris.

„Aproape toți apostolii au murit ca martiri și chiar și astăzi în multe regiuni Bisericile noastre creștine și nu numai suferă martiriul sângelui pentru o aroganță fundamentalistă” care „transformă pe Dumnezeu într-un idol”.

Dar în societate există „un nou martiraj, roadă a lipsei uimirii, martirajul indiferenței unei societăți post-religioase” caracterizată prin „ariditatea spirituală”.

Totuși, „speranța nu dezamăgește”, a adăugat Patriarhul Ecumenic.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu rostind o rugăciune înaintea icoanei Maicii Domnului din Biserica Sfinții 12 Apostoli din Roma (Siciliani)

Dialogul ecumenic trebuie să continue pe calea deja trasată, a susținut Patriarhul Bartolomeu.

„Putem dialoga fără să recurgem la atitudini defensive de închidere sau suspiciune dar și fără a ne îndepărta de fidelitatea față de Bisericile noastre”.

Bisericile au datoria să anunțe „că Iisus a murit și a înviat pentru fiecare dintre noi”, să reafirme „unei lumi afectată de fundamentalisme religioase, economice, sociale”, care conduc către „exploatarea mediului și resurselor în favoarea celor puțini și în detrimentul celor mulți”, și că „încă există speranță”.

„Suntem siguri că dialogul îmbogățește, ajută la depășirea divergențelor, la înțelegerea gândirii celuilalt,” a subliniat Patriarhul Constantinopolului adăugând că „de aceea, nu putem decât să fim uimiți de progresul dialogului teologic dintre Bisericile noastre și de relațiile existente”.

Potrivit unui anunț al Patriarhiei Ecumenice, Sanctitatea Sa Bartolomeu se află în vizită în Italia în perioada 23-26 mai 2018, pentru a participa la Conferința „Politici și stiluri de viață noi în Epoca Digitală” organizată de Fundația Centesimus Annus pro Pontifice cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate.

Evenimentul se va axa pe trei teme: „Familia în fața incertitudinilor la locul de muncă și revoluția culturală digitală”, „Către un lanț alimentar durabil: responsabilitate împotriva ‘culturii aruncării deșeurilor’” și „Munca omului, ocuparea forței de muncă incluzive”.

Conferința se desfășoară la Vatican în perioada 24-26 mai și se va încheia cu discursul Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, care va vorbi despre „O agendă creștină comună pentru binele comun”.

Patriarhul Ecumenic va avea o întâlnire cu papa Francisc dar și cu papa emerit Benedict XVI.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente