Patriarhul Daniel: Haina de nuntă cerească este lumina sufletului curat

„Haina de nuntă cerească este lumina sufletului curat” a evidențiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel duminică, 2 septembrie 2018, în predica de la Paraclisul istoric, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, al Reședinței Patriarhale.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat pericopa evanghelică, pilda Fiului de Împărat, precizând învățăturile principale care se pot desprinde din aceasta.

„Împăratul care face nuntă pentru fiul său este Dumnezeu Tatăl, iar fiul său este Domnul Nostru Iisus Hristos Mântuitorul Lumii” a subliniat Patriarhul României.

Nunta este chemarea oamenilor la mântuire în Împărăția cerurilor iar Mireasa este Biserica, adică mulțimea oamenilor și popoarelor care răspund lui Dumnezeu prin credința în Iisus Hristos și în botez, a explicat Preafericirea Sa.

Un alt înțeles punctat de Părintele Patriarh este cel al hainei de nuntă, care „reprezintă harul Sfântului Botez, veșmântul credinței și al faptelor bune”.

Patriarhul României a subliniat că această nuntă „se desfășoară conform unui plan al împăratului, nimic nu este întâmplător, dar în același timp  respectă libertatea oamenilor de a răspunde sau de a nu răspunde invitației sau chemării sale”.

Apropiații împăratului nu au dorit sa vină la nuntă astfel că o altă categorie de oameni au fost chemați și anume neamurile sau popoarele păgâne care sunt și ele chemate la mântuire.

„Pe toți pe care i-a găsit și buni și răi” arată milostivirea atât de mare încât cheamă pe toată lumea la mântuire, pentru că „El dorește ca tot omul să se mântuiască și la cunoștința Adevărului să vină” a precizat Preafericirea Sa.

Așadar chemarea la mântuire nu este doar pentru un popor ci pentru toate popoarele din lume.

Patriarhul Daniel a remarcat că împăratul deși i-a chemat și pe cei buni și pe cei răi „nu i-a separat, dar s-a adresat unei singure persoane dintre cei care au intrat, și anume unei persoane cunoscute, spunându-i prietene nu străinule, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?.

Haina de nuntă a acestui prieten care intră în casa împăratului nu se referă la o haină exterioară, ci la cugetul său care este întunecat.

Potrivit Preafericirii Sale „este posibil ca acest prieten pe care îl identifică împăratul să fie Iuda Iscarioteanul”.

„Sfintele Evanghelii ne spun că el la Cina cea de taină care prefigura nunta din Împărăția cerurilor a venit cu gând necurat, având în cugetul său ascunsă ideea trădării lui Iisus pentru 30 de arginți” a subliniat Patriarhul României.

Preafericirea Sa e explicat concluzia Evangheliei: mulți sunt chemați dar puțin aleși spunând că „acești mulți chemați sunt toți oamenii, dar devin aleși cei care răspund chemării”.

La finalul predicii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat credincioșilor îndemnul de a se ruga lui Dumnezeu pentru a-i ajuta să pregătească haina lor de nuntă cerească.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…