Patriarhul Daniel: Biserica nu trebuie să se descurajeze în misiunea ei sfântă, indiferent de sondaje

Părintele Patriarh Daniel a accentuat importanţa misiunii Bisericii în interviul oferit recent televiziunii publice (TVR), afirmând că Biserica nu trebuie să se descurajeze în misiunea ei sfântă, indiferent de sondaje’.

Întrebarea jurnalistului Andrei Victor Dochia a vizat încrederea populaţiei în Biserică pe baza ultimelor sondaje de opinie efectuate care indică o scădere accentuată. Potrivit Preafericirii Sale, sondajele ‘nu sunt determinante şi nici normative’ şi aceasta ‘se explică prin responsabilitatea pe care o are Biserica în societate’. Argumentul adus este afirmaţia Mântuitorului Iisus Hristos: «În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea» (Ioan 16:33).

‘Mântuitorul Iisus Hristos’, a continuat Patriarhul, ‘nu a spus că totul este succes, totul este din treaptă în treaptă. Aceasta s-a dovedit în timp de persecuţie, în timp de suferinţe de tot felul. Ceea ce este important este continuitatea misiunii Bisericii, fiindcă Dumnezeu nu judecă întotdeauna după cifre, cât de multe am realizat, ci cât de fideli am fost’.

În interviul acordat, Părintele Patriarh Daniel a apreciat că menţinerea credinţei este un criteriu la care Biserica se raportează.

‘Uneori construim multe biserici, alteori nu s-au putut construi decât foarte puţine, deloc sau chiar s-au dărmat. Important a fost faptul că s-a menţinut credinţa. Faptul că populaţia a fost credincioasă într-un număr mai mare sau mai mic nu a depins totdeauna de Biserică, ci şi de factori externi pe care nu i-a provocat ea’, a spus Preafericirea Sa.

‘Importantă este fidelitatea’, a explicat Patriarhul care a detaliat: ‘În timp de laudă, critică, prigoană sau libertate trebuie să rămânem statornici în credinţă. Fidelitatea aceasta este necesară şi în familie şi în mănăstire. Dincolo de greutăţi, de ispite, important este să rămânem fideli jurământului sau idealului pe care ni l-am fixat. Noi constatăm că în general oamenii care vin la biserică şi umplu bisericile arată fidelitate’.

Lăcaşurile de cult ortodoxe sunt pline de credincioşi la principalele slujbe religioase. Pe baza acestei constatări, în timpul dialogului purtat cu moderatorul, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat că încă mai este nevoie de noi lăcaşuri de închinăciune.

‘Sondajele sunt pe de o parte un criteriu, nu suntem indiferenţi, dar nici nu ne descurajăm. Pe de altă parte, avem bisericile pline de credincioşi. Când şi bisericile ar fi goale de credincioşi atunci sondajele se pot confirma mai mult. Atâta vreme cât bisericile sunt pline de credincioşi arată că încă mai avem nevoie de biserici la nivelul populaţiei noastre. În Bucureşti sunt puţine biserici în raport cu numărul credincioşilor’.

În continuare, Părintele Patriarh Daniel a explicat că întrucât ‘Biserica este corabia mântuirii’, omul se întâlneşte aici cu Dumnezeu atât în timp senin, cât şi în timp de furtună.

‘Cartea «Constituţiile Apostolice» scrisă la sfârşitul secolul al III-lea şi începutul secolului al IV-lea spune aşa: Biserica trebuie să fie mare şi să aibă formă de corabie, iar turla mare ce are cruce pe ea reprezintă un catarg al corabiei. Această corabie a mântuirii care ne aduce aminte de faptul că Mântuitorul Însuşi predica şi a făcut minuni adesea din corabie pe Marea Galileii ne arată că Biserica trebuie să fie o corabie a mântuirii, spaţiu în care omul se întâlneşte cu Dumnezeu în modul cel mai apropiat, în timp senin şi în timp de furtună’, a adăugat Patriarhul României.

În finalul răspunsului oferit, a fost adus în atenţie cazul Albaniei în care religia a fost interzisă în trecut mai bine de un sfert de secol. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a Albaniei a renăscut sub conducerea PF Anastasios, semn că ‘importantă este fidelitatea’, potrivit Patriarhului Daniel.

‘Noi nu considerăm că trebuie să ne înfricoşăm atât de mult încât să abandonăm misiunea noastră. Au fost vremuri foarte grele uneori când Biserica a fost interzisă cum a fost de pildă timp de 25 ani în Albania. Primul stat ateu din lume. Totuşi, oamenii se rugau pe ascuns şi, aşa cum mărturisea Arhiepiscopul Anastasios, acum a reînflorit credinţa. Sunt încercări în istorie de creştere a numărului credincioşilor, de diminuare, dar importantă este fidelitatea’, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente