Patriarhul Daniel a primit o icoană cu cinci ierarhi români care au contribuit la conștiința unității naționale

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit marți de la scriitoarea Lidia Popița-Stoicescu, profesoara Mona Șerbănescu și pictorița Elena Murariu, o icoană cu reprezentarea a cinci ierarhi români care au contribuit la pregătirea conștiinței unității naționale înainte de Marea Unire de la 1918.

În pictură sunt reprezentați Sfinții Ierarhi: Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, Varlaam și Iosif cel Milostiv, Mitropoliții Moldovei.

Icoana celor cinci ierarhi primită de PF Daniel. Foto: ZL

Patriarhul României a apreciat inițiativa de a aduce un omagiu în Anul Centenarului „celor care au pregătit înaintea Marii Uniri de la 1918 această conștiință a unității naționale”.

Preafericirea Sa a explicat cum au făcut ierarhii români aceasta: „prin credință și prin cultură, prin toate tipăriturile cărților bisericești care au circulat în cele trei mari provincii românești și prin îndemnul pe care l-au adresat clerului și credincioșilor de a păstra dreapta credință și unitatea în cuget și simțiri”.

„Este o ințiativă frumoasă, de evidențiere a rolului sfinților ierarhi români” a spus Părintele Patriarh potrivit Radio Trinitas.

Laicatul ortodox are vocația de a fi lumină în societate

Cele trei doamne care i-au oferit Părintelui Patriarh icoana celor cinci ierarhi români, au primit diploma omagială și medalia comemorativă a anului 2018, An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.

Despre scriitoarea Lidia Popița-Stoicescu, profesoara Mona Șerbănescu, directorul Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu” și pictorița Elena Murariu, Preafericitul Părinte Patriarh a spus că împlinesc nu doar lucrări educaționale sau estetice, ci și misionare, „de transmitere a credinței ortodoxe sub formă de lucrări mediatice, prin radio, televiziune, prin educație și prin artă creștină”.

„Trebuie să conștientizăm conștiința aceasta eclesială a laicatului ortodox care are o vocație deosebită: aceea de a fi lumină în societate și de a lucra pentru întărirea comuniunii spirituale”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Foto credit: Mihnea Păduraru / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente