Patriarhul Constantinopolului care a trăit 11 ani în Galați: Sf. Atanasie Patelarie serbat la Dunărea de Jos

Sfântul Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului care a trăit timp de 11 ani în Galați (1642-1653) este ocrotitorul spiritual a două sfinte lăcașuri din municipiu.

În ambele biserici a fost prezent Arhiepiscopul Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii sfântului din 2 mai 2018.

Arhiepiscopul Casian a dus în pelerinaj un fragment din moaștele Sf. Atanasie marți seară în Biserica „Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie” din centrul municipiului iar miercuri în Biserica din lemn „Sf. Atanasie Patelarie” din cartierul Micro 17.

În altarul de vară al bisericii de lemn, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, în ziua cinstirii Sf. Atanasie Patelarie, în prezența a numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.

Sf Atanasie Patelarie serbat la Dunarea de Jos
Arhiepiscopul Casian la Biserica de lemn Sf Atanasie Patelarie. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Fragmentul purtat în pelerinaj face parte din patrimoniul Eparhiei. Moaștele Patriarhului Atanasie sunt păstrate întregi, așezate pe tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.

Sf. Atanasie Patelarie
Moaștele Sf. Atanasie Patelarie în Catedrala din Harkov, Ucraina. Foto: johnsanidopoulos.com

Sf. Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului

Succesorul Patriarhului Chiril Lucaris († 1638) – Sf. Atanasie Patelarie, cretan de origine, a avut o păstorire zbuciumată și de scurtă durată din cauza asupririi otomane.

În 1634 a fost ales patriarh, păstorind doar patruzeci de zile.

Fiind nevoit să strângă milostenie pentru a plăti datoriile Patriarhiei către Curtea Otomană, a plecat spre Moldova, unde a găsit sprijin la curtea domnitorului Vasile Lupu. A fost trimis la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Galaţi, unde a slujit 11 ani (1642-1653), până când a fost ales din nou Patriarh al Constantinopolului.

A doua perioadă de patriarhat (1653) s-a încheiat după numai două săptămâni. Sf. Atanasie a semnat o scrisoare de retragere din scaun la presiunile turcilor şi a pleacat în Rusia, apoi în Ucraina, unde a trecut la cele veșnice în data de 5 aprilie 1654, în Mănăstirea „Schimbarea la Faţă”, din Lubensk.

Biserica din centrul Galațiului este construită pe fundația fostei mănăstiri în care a slujit Sf. Atanasie Patelarie.

Biserica „Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie” din Galați. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Proclamarea cinstirii sale în Biserica Ortodoxă Română a avut loc în data de 3 mai 2009. Mai multe din viața Sf. Atanasie Patelarie, aici.

Vezi și: Misiune pentru mântuire: 29 mari români canonizaţi în cei 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente