Patriarhul Antiohiei a ajuns în Polonia. „În Biserica lui Hristos, distanţele ne separă, dar El ne adună”

Marţi, 16 august 2016, a început prima vizită oficială a Preafericitului Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei, în Biserica Ortodoxă a Poloniei, anunţă orthodox.pl.

Preafericirea Sa este însoţit de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Antiohiene formată din:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Siluan, Mitropolit al Insulelor Britanice şi Irlandei;
  • Preasfinţitul Părinte Constantin, Episcop de Zabadani şi stareţul Mănăstirii stavropighiale Sfântul Ilie – Shwayya din Liban;
  • Partenie Allati;
  • Iosif Shattahi;
  • Diacon Gheorghe Yaacoub;
  • Jurnaliştii Lea Adel şi Husam Alibi.

Delegaţia antiohiană a fost întâmpinată, marţi dimineaţă, pe Aeroportul Chopin din Varşovia de Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii, şi Preasfinţitul Părinte Jerzy, Episcop de Siemiatycze.

În continuare, delegaţia antiohiană a fost condusă la Catedrala Sfânta Maria Magdalena din Varşovia, unde a fost oficiată o slujbă de mulţumire (Te Deum). Cu această ocazie, Mitropolitul Sava a reamintit despre relaţiile istorice dintre Bisericile Ortodoxe Autocefale surori ale Poloniei şi Siriei, încă din timpul Mitropolitului Dionizy Waledyński al Varşoviei (1923–1948).

De asemenea, Preafericitul Părinte Sava a evidenţiat martiriul pe care îl experimentează poporul antiohian, apreciind credinţa puternică în Dumnezeu, manifestată şi în perioadele dificile prin care trece Patriarhia Antiohiei. Mitropolitul Varşoviei a asigurat Biserica Antiohiană de rugăciunile credincioşilor polonezi pentru ca pacea şi libertatea religioasă să fie restabilite în Siria. În încheiere, Mitropolitul Sava i-a oferit Preafericitului Părinte Ioan o icoană cu chipul ocrotitoarei spirituale a Catedralei Ortodoxe din Varşovia – Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena.

Patriarhul Ioan al Antiohiei a adresat mulţumiri pentru cuvintele de încurajare faţă de Biserica Antiohiană. De asemenea, a exprimat „dragostea faţă de fraţii şi surorile din Biserica Poloniei şi fraternitatea sinceră care caută să întrupeze cuvintele Domnului – Ca ei să fie una”.

„În Biserica Domnului Iisus, culturile ne diferenţiază, dar El ne aduce la unire; distanţele ne separă, dar El ne adună; dificultăţile ne descurajează, dar mâna Sa, care ne-a întărit şi ne-a însoţit de două mii de ani, ne ridică această povară a greutăţilor”, a continuat Preafericitul Părinte Ioan.

Patriarhul Antiohiei a reamintit şi de durerile prin care trece Biserica Antiohiei, „Biserica Apostolilor Petru şi Pavel, prima vie pe care a sădit-o dreapta Domnului, prin lucrarea Apostolilor”. De asemenea, Patriarhul Ioan a menţionat faptul că Antiohia, „prima regiune care a urmat numelui lui Iisus, unde ucenicii şi apostolii au fost chemaţi pentru prima dată creştini”, poartă grija pentru cei fără adăpost, pentru cei răpiţi şi orfani.

Patriarhul Antiohiei a mărturisit faptul că poartă în inimă „suferinţa Alepului, un oraş care îşi aşteaptă ambii păstori, Episcopii Ioan Ibrahim şi Paul Yazigi, care sunt răpiţi de mai mult de trei ani”.

„Îmi reafirm mulţumirea şi ne rugăm Domnului Celui Înviat ca pentru mijlocirile Sfintei Maria Magdalena, ocrotitoarea acestei sfinte biserici, să ne dăruiască să fim asemenea ei, martori sinceri ai Învierii Sale şi ai învierii noastre în El, Căruia Îi înălţăm slavă, acum şi pururi. Amin”, a concluzionat Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al Antiohiei.

După acest moment solemn, a urmat ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Ioan al Antiohiei, din partea Academiei Creştine de Teologie din Varşovia (Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie).

Vizita Patriarhului Antiohiei în Polonia se va încheia luni, 22 august 2016.

Comentarii Facebook


Știri recente